«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Βαγγέλης Συρεπίσιος υπογραμμίζει: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, ούτε η υγεία, ούτε ο χρόνος» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Βαγγέλης Συρεπίσιος υπογραμμίζει: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, ούτε η υγεία, ούτε ο χρόνος»



Ο διαιτητής, Βαγγέλης Συρεπίσιος, εξέφρασε τις σκέψεις του στο «Ημερολόγιο Καραντίνας» του greekhandball.com και τον ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή του.

«Παρασκευή 3 Απριλίου 2020,

Covid-19: Δυνατά και αδύναμα σημεία, ευκαιρίες και απειλές.

Στη ζωή, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όσοι πραγματικά το πίστευαν και το πιστεύουν, σίγουρα θα φάνηκαν πιο έτοιμοι να συμβιβαστούν με την κατάσταση, που επικρατεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός, που μετατράπηκε σε πανδημία σκορπίζοντας τον θάνατο, βρήκε ανέτοιμους να διαχειριστούν καταστάσεις τόσο την κοινωνία, όσο και το παγκόσμιο σύστημα υγείας. Ο Bill Gates το 2015 , μετά από την έξαρση της επιδημίας Ebola, μιλούσε για αποτροπή μιας επόμενης καταστροφής από επιδημίες, μέσω σχεδιασμού ενδυνάμωσης των συστημάτων υγείας, για πρόληψη, κατάρτιση και εξοπλισμό των εργαζομένων, επενδύσεις σε νέα εργαλεία για το σύστημα υγείας, γιατί «δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη επιδημία». Πόσοι όμως λειτουργούν προληπτικά;
Πίσω στη χώρα μας, ο Covid-19, μας εξέπληξε σαφέστατα αρνητικά, αλλά και σε κάποια σημεία θετικά για όσους θέλουν να βλέπουν την κατάσταση, όπως πραγματικά έχει. Γιατί, αποφύγαμε –μέχρι στιγμής- τα πολύ χειρότερα! Δεν είναι άσχημο το ότι έχουν χαθεί ψυχές από αυτόν τον ιό; Βεβαίως και είναι πολύ άσχημο, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο, αν δεν υπακούσουμε στις εντολές των ειδικών, με αίσθημα ευθύνης, με ενσυναίσθηση, ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες, τα άτομα με αναπηρία, ανθρώπους που η τύχη (ή ατυχία) τους επιφύλαξε να συνειδητοποιήσουν πιο νωρίς από εμάς, πως τίποτε στη ζωή δεν είναι δεδομένο, ειδικά η υγεία.
Στα αδύναμα σημεία μας, είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιθανώς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αν η κατάσταση ξεφύγει από την ανευθυνότητα συνανθρώπων μας, που παρά τις εντολές των ειδικών, είναι πιο «ειδικοί» από τους ειδικούς και λειτουργούν με το «εγώ» τους και όχι με το «εμείς», φαινόμενο συχνό, που επικρατεί στη χώρα μας σε οποιοδήποτε θέμα. Οι λέξεις πρέπει, επιβάλλεται, υποχρεούσαι, συμβιβασμός, ήταν δυστυχώς πάντα μια μορφή «αλλεργίας» για τους συνανθρώπους μας, που δε θέλησαν ποτέ να μπουν σε κάποιο καλούπι, αλλά τώρα έρχεται η στιγμή, που πρέπει να αξιολογήσουν τις καταστάσεις και να συμβιβαστούν με αυτές. Επιπρόσθετα, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, οι εκάστοτε κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη ενδυνάμωσης, εκσυγχρονισμού, επένδυσης, δημιουργίας θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ για το μέλλον. Μια επιπλέον αδυναμία μας ως τώρα…
Τα δυνατά μας σημεία τη δεδομένη άσχημη περίοδο, που διανύουμε, είναι η έγκαιρη αντίληψη του προβλήματος και των κινδύνων που ελλοχεύουν, οι άμεσες ενέργειες για να μην εξαπλωθεί (όσο το δυνατόν) ο ιός, η αξιολόγηση και ανάληψη θέσεων και πρωτοβουλιών επιστημόνων μεγάλης αξίας, όπως ο κ. Τσιόδρας με τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις και την επιστημονική εμπειρία του, καθώς επίσης και η αυταπάρνηση των γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και όλου του υγειονομικού προσωπικού, οι οποίοι δίνουν ανελλιπώς κατάθεση ψυχής!
Στη δεδομένη κατάσταση που έχουμε περιέλθει, είναι ευκαιρία να αναθεωρήσουμε απόψεις περί δεδομένων, να αναλάβουμε ευθύνες και πρωτοβουλίες για το κοινό καλό, να  λειτουργήσουμε με βάση το εμείς και όχι το εγώ, σε συλλογικό επίπεδο. Αιμοδοσία, εθελοντισμός, σεβασμός, έστω και ένα καλό λόγο είναι τα ελάχιστα που μπορούμε να πράξουμε. Είναι ευκαιρία για τη χώρα μας να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, τα ίσα δικαιώματα στη ζωή ανεξαρτήτου ηλικίας, την ενσυναίσθηση, και στη συνέχεια θα ανταμειφθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Όπως ανταμείφθηκε, έστω και ηθικά, με την αποδοχή κρατών -τα οποία είχαμε κάποτε ως πρότυπα κρατών, αλλά φάνηκαν κατώτερα των περιστάσεων τη δύσκολη αυτή περίοδο-, που εξέφρασαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την διαχείριση της κρίσης στη χώρα μας. Είναι, επίσης, ευκαιρία να μείνουμε σπίτι, να ζήσουμε στιγμές με την οικογένειά μας, με τα παιδιά μας, να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας μαζί τους. Γιατί, όπως αρχικά ανέφερα, τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Ούτε η υγεία, αλλά ούτε και ο χρόνος…
Η επόμενη απειλή μετά την υποχώρηση των κρουσμάτων του φονικού ιού, είναι η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης της οικονομίας. Το πιο σημαντικό, όμως, αυτή τη στιγμή -και που προέχει όλων- είναι η υγεία των συνανθρώπων μας και οι λιγότερες απώλειες στον «πόλεμο». Οι Έλληνες θα λάμψουν ξανά, θα βρουν ξανά τη δύναμη κάποια στιγμή για να επηρεάσουν και να συμβάλλουν στην υγεία, στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στη φιλοσοφία, στην πολιτική, στο εμπόριο, πόσο μάλλον στον αθλητισμό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη χώρα και τις αξίες μας. Όπως είπε και ο Οδυσσέας Ελύτης: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Εύχομαι υγεία σε όλους τους συντελεστές του αθλήματός μας και #Μένουμε Σπίτι».

No comments