ΘΕΜΑ: Η Μελσούνγκεν όπως την έζησαν, μαζί, οι Σανίκης, Καρυπίδης - Το sms της δισεκατομμυριούχου, Μ. Μπράουν, στον πρώτο - greekhandball.com

Τελευταία νέα

ΘΕΜΑ: Η Μελσούνγκεν όπως την έζησαν, μαζί, οι Σανίκης, Καρυπίδης - Το sms της δισεκατομμυριούχου, Μ. Μπράουν, στον πρώτο



του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ


Το Μελσούνγκεν, μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, έχει να καμαρώνει, όπως και η ευρύτερη περιοχή, για την ομώνυμη ομάδα χάντμπολ, που από το 2005 έως σήμερα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και φιλοδοξεί να κατακτήσει την κορυφή. Το greekhandball.com επικοινώνησε με δύο ανθρώπους, τον Γρηγόρη Σανίκη και τον Σάββα Καρυπίδη, οι οποίοι έζησαν στο Μελσούνγκεν αγωνιζόμενοι για αρκετά χρόνια στην ομάδα με την οποία θα κοντραριστεί ο Ολυμπιακός για τον τρίτο γύρο του EHF Cup.




«Πήγα παιδί και έφυγα με παιδιά (σ.σ. δύο κόρες)», ανέφερε ο παίκτης των Πειραιωτών, Σανίκης, που θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του. Πρόσθεσε, επιπλέον: «Κυρίαρχο άθλημα στο Μελσούνγκεν είναι το χάντμπολ. Ωστόσο, δεν πρωταγωνιστούσε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στη συνέχεια, οι Γερμανοί είδαν πιο «ζεστά» το άθλημα και τότε ξεκίνησε η ανοδική πορεία της Μελσούνγκεν στη Μπουντεσλίγκα, με συνεχείς επενδύσεις και τεχνογνωσία».
Επίκεντρο της πόλης Μελσούνγκεν είναι η εταιρεία – κολοσσός,  Β. Braun, η οποία ανήκει στην μεγαλομέτοχο της ομάδας, Μπάρμπαρα Μπράουν, που την έχει κληρονομήσει. Η εταιρεία, άλλωστε, ιδρύθηκε από τον παππού της, που ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία έχοντας στην κατοχή του ένα φαρμακείο. Η B. Braun είναι πολυεθνική, που παράγει νοσοκομειακό εξοπλισμό (σ.σ. από βελόνες και ορούς έως τεχνητές σπονδυλικές στήλες) και έχει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.    


Ο Σανίκης, που είχε μετακινηθεί (2005-13) στο Μελσούνγκεν με την γυναίκα του, η οποία ήταν αθλήτρια χάντμπολ και για έναν χρόνο έπαιξε στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας, ενώ αργότερα αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών, σχολίασε ακόμη: «Η ζωή στη Γερμανία είναι εξαιρετικά σκληρή για έναν Έλληνα, πόσο μάλλον για έναν νεαρό Έλληνα. Η προσαρμογή ενός ανθρώπου με διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπία είναι πολύ δύσκολη. Ζοριστήκαμε οικογενειακά, αλλά υπήρχε λόγος. Πλέον, αναπολώ διάφορες στιγμές από τα οκτώ χρόνια που έζησα εκεί ως μέλος της ομάδας. Η Μελσούνγκεν είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και έχοντας στο μυαλό μου τα οφέλη που αποκόμισα, θα έκανα ξανά την ίδια επιλογή, σίγουρα».




Πάντως, σε καμία περίπτωση, η Μελσούνγκεν δεν είναι ένα δημιούργημα που βασίστηκε στον παράγοντα της τύχης. Αυτό τονίζει και ο 39χρονος παίκτης του Ολυμπιακού: «Οι Γερμανοί φτιάχνουν την τύχη τους. Η Μελσούνγκεν είχε αναταράξεις και μεταπτώσεις, αλλά πλέον έχει ανοδική πορεία και συγκαταλέγεται σε μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του χάντμπολ. Δουλεύοντας σε επαγγελματικά πρότυπα, η ομάδα έχει γραφεία, υπαλλήλους που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της, γραμματείς, σεκιούριτι, μάνατζερς για το μάρκετινγκ, μόνιμο προσωπικό γηπέδου, δημοσιογράφους, μασκότ κ.ά.. Είναι μια καλοστημένη, οργανωμένη επιχείρηση».




Στο Κάσελ, που είναι η πόλη, όπου διεξάγονται οι αναμετρήσεις, 25 χιλιόμετρα μακριά από το Μελσούνγκεν, το γήπεδο («Ρότενμπαχ Χολ») χωρητικότητας 4.300 θέσεων, γεμίζει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Στο Μελσούνγκεν βρίσκεται το προπονητήριο της ομάδας, ενώ η προετοιμασία της, τα καλοκαίρια, λαμβάνει χώρα, πολλές φορές, στο εξωτερικό (Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Κανάριες Νήσοι κ.ά.). «Με τους ανθρώπους που καθοδηγούν την ομάδα, πιστεύω ότι, σε απροσδιόριστο χρόνο, θα φτάσει στο υψηλότερο σκαλί, θα γίνει η νούμερο ένα δύναμη», επεσήμανε ο Σανίκης στο greekhandball.com.
Το Μελσούνγκεν είναι πόλη που δραστηριοποιείται αθλητικά και μάλιστα έχει και ομάδα γυναικών στο χάντμπολ, την Κίρχοφ, που αγωνιζόταν στη Μπουντεσλίγκα. Η Μελσούνγκεν, πάντως, δεν συνηθίζει να βασίζεται σε φυτώρια και γηγενείς αθλητές, καθώς επιδιώκει άμεσα αποτελέσματα και γι’ αυτό προσπαθεί να εντάσσει στο δυναμικό της και ποιοτικούς ξένους παίκτες.
Ενδιαφέρον έχει, ακόμα, το γεγονός πως κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας με τον Σανίκη, η Μπάρμπαρα Μπράουν, με την οποία έχει πολύ καλές σχέσεις, τού έστειλε μήνυμα στο κινητό του, στο οποίο τού έγραψε: «Αγαπητέ Γρηγόρη, σε περιμένω στο Μελσούνγκεν, πολλά φιλιά». Διαβάζοντάς το αυτό ο αριστερός ίντερ του Ολυμπιακού… πέταξε από την χαρά του !


Ο Γρηγόρης Σανίκης διατηρεί αδελφική φιλία με τον Σάββα Καρυπίδη, τον συμπαίκτη του για πέντε ολόκληρα χρόνια στη Μελσούνγκεν. Ο παλαίμαχος, πια, αθλητής του χάντμπολ, Καρυπίδης, ανήκε στη Μελσούνγκεν από το 2007 έως το 2013. Στο greekhandball.com υπογράμμισε: «Με τον Γρηγόρη (σ.σ. Σανίκη) ήμασταν όλη την ημέρα μαζί, και οι μικρές μας (σ.σ. ο Καρυπίδης έχει μια κορούλα 9 ετών, που είναι κοντά στις ηλικίες των κοριτσιών του Σανίκη) έκαναν πολύ παρέα».
O Καρυπίδης, που είναι, πλέον, μέλος του τεχνικού τιμ της αντρικής ομάδας του Αρχέλαου Κατερίνης, μάς είπε: «Στη Γερμανία δεν μού έλειπε τίποτα ως αθλητής. Όλα λειτουργούσαν άκρως επαγγελματικά, κάναμε πρωταθλητισμό και όλα κυλούσαν σε τάξη, τακτοποιημένα». 
Όσο για την πρόβλεψή του για το ματς του Ολυμπιακού; «Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός δεν θα αντέξει την πίεση που θα τού ασκήσει η Μελσούνγκεν. Ίσως την κοντράρει για ένα διάστημα, αλλά μετά θα παίξουν ρόλο η δύναμη και η φυσική κατάσταση». Τόνισε, επιπλέον: «Έχουν πάρα πολλά χρήματα, μπορούν να γίνουν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος, είχε την χειρότερη κλήρωση που θα μπορούσε να έχει. Η Μελσούνγκεν μαζεύει παίκτες από όλα τα κράτη του κόσμου. Είναι ακριβοπληρωμένοι και «καθαρά» επαγγελματίες αθλητές».


Ο 40χρονος Κατερινιώτης, Καρυπίδης, είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα το 2008, με την φανέλα της Μελσούνγκεν, με 282 γκολ σε 34 ματς, σε μία «διαστημική, αδιανόητη σεζόν», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος στο greekhandball.com. «Είχα σπουδαίους συμπαίκτες. Από τότε η ομάδα έχει ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη, έχει στόχο. Θυμάμαι ότι η B. Braun είχε κλείσει συμβόλαιο 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ομάδα για μια περίοδο περίπου 15 ετών. Χορηγοί ήταν η Μερσεντές και η παντοδύναμη τράπεζα, Σπάρκασε». Ο Καρυπίδης είχε αναδειχθεί, ακόμα, δεύτερος σκόρερ της πρώτης κατηγορίας της Γερμανίας, το 2007, καθώς είχε χάσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην τελευταία αγωνιστική, για 7 γκολ.


Σχετικά με το τι ήταν αυτό που τον κράτησε τόσα χρόνια στην ομάδα, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας: «Πώς να μην αισθανόμουν ευχαριστημένος; Ήμουν από τα πρώτα βιολιά, είχαμε ανέσεις…». Τι τού έκανε, όμως, την μεγαλύτερη εντύπωση; «Υπάρχουν εργοστάσια της B. Braun στο Μελσούνγκεν, που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και δουλεύουν με αυτόματα ρομπότ, τα οποία μεταφέρουν παλέτες βάζοντας φλας, για να στρίψουν!».

No comments