Η ΟΧΕ δεσμεύεται στα σωματεία..... - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η ΟΧΕ δεσμεύεται στα σωματεία.....



Η ΕΡΤ θα είναι και φέτος ο τηλεοπτικός συνεργάτης της ΟΧΕ, ξεκινώντας τις μεταδόσεις της, το Σάββατο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, με τον αγώνα ΠΑΟΚ-Διομήδη. Όπωσδήποτε η ύπαρξη τηλεοπτικού συνεργάτη, είναι από μόνη της ενα πολύ θετικό στοιχείο, το βασικότερο όμως είναι η τηλεοπτική κάλυψη να βοηθάει την προβολή του αθλήματος και όχι να χρησιμοποιείται για να γεμίζει τρύπες του τηλεοπτικού χρόνου, όπως αποδείχθηκε πέρυσι από την αρχή του πρωταθλήματος εως το τέλος με τους τελικούς των πλει οφ της Handball Premier.

Σε αυτό όμως ευθύνεται και η διοίκηση της ΟΧΕ που θεώρησε ότι επειδή ο Υφυπουργός Βασιλειάδης σήκωσε το τηλέφωνο και επέβαλλε στην ΕΡΤ να βάλει το χάντμπολ στο πρόγραμμα της, είναι μεγάλο επίτευγμα. Δυστυχώς αυτός ο εφησυχασμός, ήταν και ο λόγος ο οποίος, δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους με τους οποίους θα έμπαινε το άθλημα στη δημόσια τηλεόραση.

Όπως θα δείτε παρακάτω, η ΟΧΕ την προηγούμενη χρονιά, αποδέχθηκε 30.000 ευρώ (για 52 αγώνες πρωταθλήματος + 6 αγώνες ΕΟ), τη στιγμή που η ΕΡΤ για τα δικαιώματα της Volley League έδωσε 250.000 (στη συνέχεια έδωσε και άλλα 60.000 στην ΕΟΠΕ για αγώνες των ΕΟ βόλλει και του Κυπέλλου), του πρωταθλήματος Πόλο 50.000 ευρώ, για να μην πούμε για το τίμημα των 1,7 εκατομυρίων ευρώ, που αγοράστηκαν τα δικαιώματα της Basket League, χωρίς να περιλαμβάνονται οι εντός έδρας αγώνες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ (επομένως και τα μεταξύ τους ντέρμπι) που τα απέκτησε Cosmote TV. Εν κατακλείδι, οι 58 αγώνες για ενα άθλημα με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αξιολογήθηκαν για 30.000!!!!!!!

Είναι γεγονός ότι εφόσον δεν υπάρχει ενας συνεταιρισμός των σωματείων, όλα περνιούνται αμάσητα. Χαρακτηριστικό θέμα, αυτό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τα οποία παρά το ανήκουν και με το ΝΟΜΟ στα γηπεδούχα σωματεία, τα οποία αναγκάζονται να τα εκχωρήσουν στην ΟΧΕ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος του αθλήματος, ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα αλλάζουν στο Ευρωπαϊκό χάντμπολ και τις διοργανώσεις της EHF. Γιατί τα σωματεία απαίτησαν -και πήραν- τα δικαιώματα τους πίσω, ενω διεκδίκησαν και πέτυχαν ασφάλιση και αποζημιώσεις, μέχρι και για τη συμμετοχή των αθλητών τους στις Εθνικές ομάδες.

Στην Ελλάδα όπως φαίνεται, είναι άγνωστος ο χρόνος που θα απαιτηθεί, ώστε τα σωματεία να μιλήσουν μεταξύ τους, για να αποκτήσουν έσοδα από την κοινή τους δράση στα πρωταθλήματα τους, γεγονός που θα αναβαθμίσει το πρωτάθλημα, κάτι που η ΟΧΕ είναι αδύναμη να πράξει. Μέχρι τότε θα πληρώνουν διαιτητές, κριτές, ηλεκτρονικά ΦΑ, ενδεχομένως και ότι ευφευρεθεί.

Όμως εδώ, ανακύπτει και ενα άλλο θέμα. Με την εκχώρηση των δικαιωμάτων, προβλέπεται ρητά στην ειδική προκήρυξη της ΟΧΕ, ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τη διαχείριση των δικαιωμάτων, θα διανεμηθούν στα σωματεία με δίκαιο.. και λογικό... τρόπο. Αν τελικά δοθούν -που είναι αμφίβολο- χρήματα τα οποία έχει δώσει η ΕΡΤ, ποιος θα είναι αυτός ο δίκαιος και λογικός τρόπος; Θα είναι ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν η ΟΧΕ διανείμει τα έσοδα αυτά, όπως αν και τα σωματεία το απαιτήσουν!


Κλείνοντας, για τη χρονιά που ξεκινάει το Σάββατο κι εφόσον δεν έχει αποφασιστεί ακόμα επίσημα, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση για το αντίτιμο και τις ώρες μετάδοσης, που θα αναβαθμίσουν το προϊόν Handball Premier και εν γένει το άθλημα.
 






No comments