Μύθοι και πραγματικότητες για την αποχή των διαιτητών - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Μύθοι και πραγματικότητες για την αποχή των διαιτητών



Πολλά ακούγονται για την αποχή των διαιτητών. Σε λίγες γραμμές θα γίνει προσπάθεια να γίνει γνωστό τι πραγματικά συμβαίνει, να μπουν ερωτήματα γιατί έφτασαν τα πράγματα ως εδώ και τι μπορεί να ακολουθήσει. Όλα αυτά ώστε να αποφεύγονται οι εντυπώσεις που κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ξεκινάμε λοιπόν.

- Τι είναι οι ημεραργίες;
Η ημεραργία είναι ενα ποσό που καταβάλλεται στους διαιτητές που μετακινούνται εκτός της έδρας τους. Χρησιμοποιείται κυρίως για μικροέξοδα πχ φαγητό και το ποσό είναι ανάλογο της χιλιομετρικής απόστασης που μετακινείται ο διαιτητής. Αφορά κυρίως διαιτητές της επαρχίας, που συνήθως κάθε ορισμός, έχει μετακίνηση. 

- Σε τι ποσό ανέρχεται η ημεραργία;
Υπάρχουν διαφορετικά ποσά ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση που θα διανύσει ο διαιτητής. Για μετακινήσεις από 101 χλμ εως 500χλμ το ποσό ανέρχεται στα 25 ευρώ (31,25 μικτά), από 501 χλμ και πάνω 40 ευρώ (50 μικτά), ποσό το οποίο ανεβαίνει στα 60 ευρώ (75 μικτά), αν η ώρα έναρξης του αγώνα είναι μετά τις 20:00.

- Άλλο η ημεραργία και άλλο η μετακίνηση;
Ναι είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Τα έξοδα μετακίνησης είναι 0,25/χλμ για οδική μετακίνηση και μόνο για τον οδηγό, ή το κόστος αεροπορικού/ακτοπλοικού εισιτηρίου για κάθε διαιτητή που μετακινείται. Το ποσό της μετακίνησης δεν υπόκειται σε καμία κράτηση.     

- Ποιός φορέας τις καταβάλλει;
Μέχρι τις 16/4/2018 τις κατέβαλλε η ΟΧΕ. Από τούδε είναι υποχρέωση των σωματείων μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα που πληρώνουν εως σήμερα

- Η ημεραργία υπόκειται σε φορολογία;
Ναι γιατί θεωρείται αποζημίωση, αφού όπως φαίνεται παραπάνω γίνεται η παρακράτηση του 20%. Εξακολουθεί να υπάρχει η απορία. Γιατί αυτό το ποσό, αφού αφορά έξοδα που πραγματικά κάνουν οι διαιτητές πχ διατροφή κλπ, δεν επιμερίζεται στο χλμ ώστε να συμπεριληφθεί στα οδοιπορικά και να εξαιρεθεί; Απορία ψάλτου, βήξ...

- Θα έπρεπε τα στελέχη των αγώνων να παίρνουν βεβαιώσεις αποδοχών από την ΟΧΕ ή τα σωματεία για τα χρήματα που λαμβάνουν;
Ναι θα πρέπει, οι οποίες θα πρέπει να στέλνονται και στην ΑΑΔΕ, ώστε να συμπληρώνεται αυτόματα το ποσό και οι κρατήσεις, στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

- Πρέπει να καταβάλλονται εισφορές στον ΕΦΚΑ με τον 4509/17;
Οι απόψεις διαφέρουν αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ερμηνευτική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αφορά περιστασιακή εργασία με σύμβαση, αλλά τα στελέχη των αγώνων δεν συνάπτουν σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την ΟΧΕ ή τα σωματεία και οι αμοιβές είναι κάτω από τις 10.000 ετησίως. Για το λόγο αυτό -σε αντίθεση με την ΟΧΕ που ερμηνεύει το 26,95% στο καθαρό ποσό αφαιρούμενον των κρατήσεων- η ΚΟΕ εφαρμόζει το σύστημα των εργαζόμενων με σχέση μη εξαρτημένης εργασίας, προβλέποντας στην προκήρυξη -όχι με επιστολή- κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, που κατά 19% επιβαρύνουν τον εργοδότη δηλαδή ΚΟΕ ή σωματείο και κατά 7,95% τους συντελεστές των αγώνων, με το ποσά να παρακρατούνται από τις μικτές εισπράξεις. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά της εφαρμογής του ίδιου νόμου από τις δύο Ομοσπονδίες.

-  Τι θα συμβεί αν ένα σωματείο ερμηνεύσει το νόμο και προχωρήσει σε κρατήσεις ΕΦΚΑ; Θα αρνηθούν οι διαιτητές και τα στελέχη των αγώνων την αμοιβή τους ή θα απέχουν από τον αγώνα;
Η απάντηση είναι προφανής. Θα κάνουν το ίδιο όπως και με την παρακράτηση του 20%. Το πρόβλημα είναι αν αντιστραφεί το ερώτημα. Τι θα γίνει αν οι διαιτητές απαιτήσουν παραστατικό με τις παρακρατήσεις πχ από σωματείο Α2 ανδρών ή Β Εθνικής; Θα εκδοθεί από το σωματείο ή οι διαιτητές θα κλείσουν το ΦΑ με 10-0 εφόσον δεν τους δοθεί. Μύλος......

Αυτά τα ολίγα για τον ΕΦΚΑ και τις στρεβλώσεις που προκαλούνται. Γι αυτό το λόγο δεν έγινε περίληψη στην προκήρυξη, έστω και τώρα. Φαντάζομαι ούτε και την επόμενη περίοδο, ακόμα και να βγεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας. Για να υπάρχει ευελιξία από όλες τις πλευρές.....

Επειδή αυτή η ...ευελιξία υπάρχει, κάτι που έχει αποδειχθεί και με την παρακράτηση φόρου 20% κι επειδή απομένουν ελάχιστοι αγώνες πλέον, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται εκεί. Τουλάχιστον ο πυρήνας. Το βασικό πρόβλημα είναι στις οφειλές. Γι αυτό και δεν βγήκαν στην επιφάνεια και οι προηγούμενες επιστολές, που μάλιστα δεν είχαν γραπτή απάντηση, αλλά αυτές των τελευταίων ημερών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄όλους ότι η δημοσιοποίηση του θέματος και το ανέβασμα των τόνων, μάλλον κακό κάνει και ενδέχεται να επηρεάσει και τα υπόλοιπα αθλήματα που επέλεξαν να περιμένουν την ερμηνευτική εγκύκλιο.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σωματεία με πολλά αθλήματα στις τάξεις τους, δεν μπορεί να παρακρατούν τον ΕΦΚΑ στους αγώνες χάντμπολ και όχι πχ στις ομάδες μπάσκετ, βόλει ή αλλου σπορ που διατηρούν. Θα είναι ακατανόητο και μάλλον θα θέσει σε κίνδυνο και τα υπόλοιπα αθλήματα εντός του ίδιου συλλόγου. Απ΄όπου και να το πιάσει κανείς το θέμα, είναι λαβύρινθος.

Από όσα γνωρίζω, εκτιμώ ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα των οφειλών, γεγονός που πιθανότατα θα εξισορροπήσει την κατάσταση και θα επιφέρει την ομαλότητα έστω και καθυστερημένα. Αρκεί να υπάρχει ευελιξία, να πέσουν οι τόνοι, να μιλούν αυτοί που πρέπει και να σταματήσει το κυνήγι των αποδιοπομπαίων τράγων. 

Στάθης Παπαχαρτοφύλης
BSc Sports Management

Φωτό Χρήστος Τσιαρτσανίδης, TOP-SPORT


No comments