Πείτε το ξεκάθαρα. "Το άθλημα είναι σε καλύτερο σημείο!!!" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Πείτε το ξεκάθαρα. "Το άθλημα είναι σε καλύτερο σημείο!!!"

Ανακοινώθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΧΕ για την Κυριακή 26 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Μια ωραία ευκαιρία για εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα αν έχει καλό καιρό και πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή (Αμύνταιο ή Κοζάνη) και το φάιναλ φορ του κυπέλλου ανδρών, αφού τα θέματα της έγκρισης του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, αποτελούν -πολύ κακώς- τυπική διαδικασία, αντι ευκαιρία για εκτενή συζήτηση και μετεξέλιξη.

Απολογισμού μιας διοίκησης που στην πλειονότητα των εκτελεστικών της μελών (προεδρείο) , είναι συνέχεια της προηγούμενης που εκλέχθηκε το 2014.

Τι κατά τη γνώμη μου έγινε αυτόν τον χρόνο λοιπόν με θετικό πρόσημο;

- Η Εθνική ανδρών προκρίθηκε στα προκριματικά του Euro 2020 με αντιπάλους την Κύπρο και τα Φαρόε, με το Νίκο Γραμματικό να απαιτεί και την ΟΧΕ να εκπληρώνει, τα κατά δήλωση του ομοσπονδιακού μας, αυτονόητα μιας προετοιμασίας ΕΟ.

-  Η ΟΧΕ (έστω και με φωτογραφικές διαδικασίες, αφού οι χορηγίες για την ανακατασκευή της αίθουσας ζητήθηκαν επιλεκτικά και εκρίθηκαν πριν καν υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης), εξασφάλισε για τις ανάγκες της, τέσσερις ώρες χρήσης -γιατί όχι περισσότερες- ημερησίως για τα επόμενα 5 έτη, το μέρος του χάντμπολ της αίθουσας Κασιμάτης του ΟΑΚΑ, η οποία μάλιστα πήρε πρόσφατα και προσωρινή (μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2017) άδεια λειτουργίας. Έστω αν και αρχικά η συμφωνία έχει ουδέτερο όφελος, αφού χάντμπολ μπαίνει - χάντμπολ βγαίνει, έστω κι αν η ΕΣΧΑ είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας, θα πούμε ότι είναι άκρως θετική εξέλιξη, εφόσον με προτεραιότητα τις ομάδες που έχουν διαχρονικό πρόβλημα εγκατάστασης (πχ ΑΕΚ), εξασφαλιστεί η ισονομία σε όλα τα μέλη της ΟΧΕ που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες ή από καιρού εις καιρόν.

- Θέλετε και τα έργα στο κλειστό της Λειβαδιάς, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί και η τελική φάση του εβηβικού; Μαθαίνω επίσης ότι ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης υποσχέθηκε χρηματοδότηση 500.000 για "Σπίτι" στην Αθήνα, εφόσον υπάξει ώριμη μελέτη. Θετικά νέα κι αυτά.

- Η ΟΧΕ σάρωσε στο πεδίο δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής συμπαράστασης. Εξαιρετικά και ωραία όλα αυτά, καλύτερα και από την πιο αποτελεσματική ΜΚΟ.

Αλλά τι γίνεται με το χάντμπολ και τον "Σκοπό" της ΟΧΕ όπως προβλέπει το άρθρο 2 στο καταστατικό της, το οποίο καλό θα είναι να το διαβάσουν όλοι;  

Επειδή ισως διαφεύγει στους περισσότερους, αναφερόμαστε στην ίδια σχεδόν με την προηγούμενη διοίκηση στον εκτελεστικό πυρήνα (προεδρείο), μέλη του οποίου όταν γίνεται κριτική, μιλάνε για εμμονές, συμπλέγματα, συμφέροντα και άλλα τέτοια τσιτάτα. Αναρωτιέμαι όμως. Έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι έχουν την τύχη του αθλήματος στα χέρια τους από το 2014; Ότι εκείνοι ασκούν τη διοίκηση και όχι κάποιος άλλος, ή άλλοι.

Με το άλλοθι της συμμετοχής επιφανών και με διαχρονική οικονομική προσφορά στο άθλημα ανθρώπων στο ΔΣ, μπορούν οι υπόλοιποι, εκείνοι που χαρακτηρίζουν τους άλλους εμπαθείς και κακοπροαίρετους, να ισχυριστούν ότι το άθλημα πηγαίνει καλύτερα κι ότι είναι ενα σκαλί παραπάνω, από τη στιγμή που το ανέλαβαν; Να το πουν ξεκάθαρα. ΝΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ!!!

Θα τονίσω ότι η επιχειρηματολογία του καθενός, πρωτίστως η δική μου, είναι εντελώς υποκειμενική. Γι αυτό τίθεται δημόσια, για να μπορεί να την κρίνει ο καθένας και να σχηματίσει άποψη. Όσοι επιδιώκουν την επιδοκιμασία, εθελοτυφλούν όταν δεν αντιλαμβάνονται ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και δεν χρειάζεται να μιλήσει κάποιος άλλος. Δεν μπορεί επειδή μέχρι τώρα ουδείς ασχολείται, ακόμα κι από τα σωματεία που σηκώνουν δυσανάλογο οικονομικό βάρος, να μην είναι διακριτό ότι :

Α. Διοικητικά - Οικονομικά (ενδεικτικά θέματα)
- Από τους εξωαγωνιστικούς στόχους και εξαγγελίες (από τους αγωνιστικούς παραμένει το Euro 2020) που έχουν εγκριθεί ομόφωνα στο κυρίαρχο όργανο του αθλήματος τις τελευταίες ΓΣ, δεν έχει πραγματοποιηθεί ή υλοποιηθεί ούτε ένας.

- Τη στιγμή που τα -κανονικά- σωματεία, στην κυριολεξία ματώνουν να επιβιώσουν και οι προετοιμασίες ΕΟ περιορίζονται στο ελάχιστο, συμβαίνουν τα εξής:

Α. Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης σέρνεται ακόμα το θέμα με τις ΕΣΧ και Τ.Ε, για την αναδιοργάνωση των οποίων υπάρχει ειλημμένη απόφαση από το 2013, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται εως και σήμερα, από 3.500 έως 4.000 μηνιαίως από τον προϋπολογισμό της ΟΧΕ (Εθνικές, Ανάπτυξη, Σωματεία, Αμοιβές προπονητών, αθλητών ΕΟ). Το γινόμενο ενός πολλαπλασιασμού αρκεί και μόνο, για να δει κανείς, τι χρήματα θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί προς όφελος του αθλήματος και των σωματείων, που από την ίδια χρονια (2013) χρεώνονται τα πάντα, χωρίς πλεον να πιστώνεται η καρτέλα τους στο λογιστήριο της ΟΧΕ. 

Β. Την εποχή του διαδικτύου και της ευρυζωνικότητας, έχεις λογαριασμούς τηλεφωνίας και ταχυμεταφορών (Courrier) που κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 1.500 εως 2.000 μηνιαίως, τη στιγμή που προπονητές ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ αμμισθί και τα σωματεία ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ  ακόμα και για την έκδοση δελτίων και καρτών συνοδού...... 

Γ. Επικαλούμενος την οικονομική δυσπραγία, είναι αδιανόητο ως μέλος του ΔΣ αλλά και ταυτόχρονα εκπρόσωπος σωματείου, να μεταβαίνεις στη ΓΣ λαμβάνοντας οδοιπορικά, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό. Ιδιαίτερα τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των σωματείων μη μέλη του ΔΣ, πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα για μετάβαση, ενω σε στελέχη αγώνων που τους οφείλονται οδοιπορικά 110.000, τους γίνεται παρακράτηση φόρου από την εφορία για ποσό που δεν έχουν λάβει. Εκεί δεν ισχύει ο εθελοντισμός;

- Δεν έχει επικαιροποιηθεί το μητρώο μελών και σωματεία που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους από το 2010, εξακολουθούν να είναι μέλη, παραβιάζοντας κατάφορα το σχετικό άρθρο του καταστατικού.


Β. Αγωνιστικά - Αναπτυξιακά (ενδεικτικά θέματα)
- Έχουν συμπληρωθεί δεκαοχτώ χρόνια χωρίς πρόκριση για αγώνες Under (από το Παγκόσμιο Νέων το 1999 στο Κατάρ με τον Τάκη Σκούφα). Υπάρχει άλλο ομαδικό άθλημα στη χώρα που να έχει τέτοιο αρνητικό ρεκόρ; Πολύ περισσότερο, όταν είναι γενική παραδοχή ότι υπάρχει εξαιρετικό υλικό. Τελευταίοι, ύστερα από μια σειρά αποκλεισμών, σε Σερβία (Κ21), Λιθουανία (Κ18) και Γεωργία (Κ20). Δεν μπορεί να πραγματοποιούνται συνέχεια ισχνές και τυπικές προετοιμασίες με την πρόφαση -την υπαρκτή- έλλειψη πόρων, χωρίς προηγουμένως να έχεις φροντίσει την αναπροσαρμογή τους. Θα γίνουν ποτέ γνωστές στο σώμα της ΓΣ, οι εκθέσεις των προπονητών και αρχηγών αποστολών, ύστερα από κάθε αποκλεισμό;

- Ενώ ισχυρίζεσαι ότι έχεις κάνει επανακίνηση στη Νέων και γνωρίζεις το πρόγραμμα 14 μήνες πριν, πηγαίνεις να διεκδικήσεις πρόκριση σε Παγκόσμιο με δυο μόνο φιλικά, απέναντι σε Φοίβο και ΧΑΝΘ και τη δυσανάλογη σε χρόνο προετοιμασία για μια μεγάλη πρόκριση, να έχει στοιχίσει λιγότερα από εναν μηνιαίο λογαριασμό τηλεφώνου της ΟΧΕ. Για να μην πούμε για τα τραγελαφικά με το ταξίδι στη Σερβία που δεν αποτελούν τιμή για κανέναν εμπλεκόμενο.

- Οι μικρές ΕΟ δεν πάνε πλεον στις Μεσογειάδες, όπου πρόσφατα συμμετέχουν και μεγάλες σχολές του αθλήματος όπως Γερμανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ρουμανία κλπ

- Το άθλημα δια μέσου της βιτρίνας του, της Handball Premier, δεν έχει προβολή. Κι εκεί που δεν έχει και την ζητάς όπως κι όπως, αλλάζεις το Πρωτάθλημα και το κάνεις μίνι διάρκειας 7 μηνών, για πρώτη φορά στα σύγχρονα χρονικά του αθλήματος, λες και το πρωτάθλημα είναι μόνο γεμισμένα κουτάκια στο καλεντάρι.

- Όταν ενώ διαφημιζόταν το ΟΧΕ TV, ξοδεύτηκαν άκριτα τη χρονιά 2015-2016, περίπου 90.000 για έξοδα παραγωγής τηλεοπτικού σήματος, όπως αποδείχτηκε χωρίς σχέδιο, με αποτέλεσμα φέτος να μην υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη και στην ουσία, αυτά τα χρήματα να πάνε "στον κουβά" και να έχουν αφαιρεθεί από το άθλημα και κυρίως τα σωματεία. Φανταστείτε με αυτά τα χρήματα, να είχαν χρηματοδοτηθεί σωματεία με κριτίρια πχ αναπτυξιακά ή οι εθνικές ομάδες under με διεθνή φιλικά και διοργανώσεις.

- Οι ομάδες στα ηλικιακά για μια ακόμα χρονιά μειώνονται. Φέτος μάλιστα επειδή υπήρχε κίνδυνος για πολλές ομάδες να μην σχηματίσουν εφηβικά τμήματα, άλλαξε και η προκήρυξη για να παίζουν και παίδες. Και οι ομάδες απαρτίζονται κυρίως από παίδες. Ενδεικτικά εφηβικό σε Αθήνα 6 ομάδες και σε Θεσσαλονίκη μόνο 4 ομάδες. Εκεί μάλιστα αποχώρησαν τρεις ομάδες από το πρωτάθλημα παμπαίδων Α, με αποτέλεσμα να ξαναγίνει η κλήρωση με τις ομάδες να μειώνονται στις 8, με τον ΠΑΟΚ και τη ΧΑΝΘ να κατεβάζουν από δυο ομάδες. Δηλαδή τέσσερις ομάδες σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη με αγόρια Β΄και Γ΄γυμνασίου. Αν αναφερθούμε σε κορίτσια θα μιλήσουν και οι μουγγοί. Και σκέφτεται κανείς. Που είναι τα 888 νεα δελτία που ανακοινώθηκαν στη ΓΣ της Θεσσαλονίκης;;;;

- Ομάδες ηλικιακών πρωταθλημάτων ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να παίζουν 2-3 παιχνίδια το χρόνο για να διεκδικήσουν την πρόκριση στις τελικές φάσεις, ενώ άλλες αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αναπληρώσουν την αγωνιστική αδράνεια και στην ουσία να αποκτήσουν υπόσταση, αφού λόγω απραξίας και χαμηλού ανταγωνισμού, τα παιδιά χάνονται γι άλλα αθλήματα . Ευτυχώς που υπάρχουν και τα τουρνουά ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κάτι γίνεται.

- Ότι για τα κλιμάκια στις μικρές ηλικίες κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ο αριθμός των κάμπ μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού σε κάποιες ηλικίες, ενω σε κάποιες άλλες είναι μηδενικός; 

- Στα σχολικά πρωταθλήματα μας πέρασε ο αριθμός ομάδων γυναικείου ποδοσφαίρου. 

-Το άθλημα μικραίνει ακαδημαϊκά, με ελάχιστη ως ανύπαρκτη παρουσία στα Πανεπιστήμια.

Αυτά τα ενδεικτικά και άλλα περισσότερα θα μπορούσε να βάλει ο οποιοσδήποτε σε μια ζυγαριά ώστε ο καθένας να διαπιστώσει το ισοζύγιο. Θα ρωτήσει κανείς άραγε γι αυτά στη ΓΣ, η οποία είναι η Βουλή του αθλήματος;

Όταν θα παρέλθει το προβλεπόμενο από το καταστατικό χρονικό διάστημα των 15 ημερών πριν τη ΓΣ, μετά την παρέλευση του οποίου δεν μπορεί να αλλάξει η διάταξη των θεμάτων, θα δημοσιευτεί ενα άρθρο, για να δούν τα κανονικά σωματεία, εκείνα που πασχίζουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής και ισχυρού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, τη σημασία της παρουσίας τους από τα εκτελεστικά ή ενεργά τους μέλη και όχι από διάφορους αντίκλητους.

Κλείνοντας, θα διακινδυνέψω μια πρόβλεψη. Από το 2008 ουδείς πρόεδρος έχει ολοκληρώσει τη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα του ΔΣ της ΟΧΕ. Ενδεχομένως το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή τη θητεία. Γι αυτό και ο εν δυνάμει επικρατέστερος διάδοχος, ας αφήσει τα τσιτάτα και ας φροντίσει να διοικήσει.  Κι επειδή είναι επίκαιρος ο Μαρκ Τουέιν, θα δανειστώ μια φράση του:

"Ο θόρυβος δεν αποδεικνύει τίποτα. Συχνά, η κότα που έκανε απλά ένα αβγό κακαρίζει λες και έχει γεννήσει έναν αστεροειδή."

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

No comments