Τα πάνω κάτω φέρνει ο Ανδριανός. Μεγάλες τομές στον αθλητισμό - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τα πάνω κάτω φέρνει ο Ανδριανός. Μεγάλες τομές στον αθλητισμό

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Τρίτη (25/11) το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η διασφάλιση της διαφάνειας, ενώ φορείς και απλοί πολίτες θα μπορούν να σχολιάσουν τα 118 άρθρα του νέου νόμου. Οι διατάξεις του προς διαβούλευση/ψήφιση του νομοσχεδίου, φέρνουν τα πάνω κάτω σε σχέση μέχρι ότι ξέραμε και αν τελικά επικρατήσουν και στη Βουλή, ο Γιάννης Ανδριανός θα έχει πετύχει, μια μεγάλη τομή στα δρώμενα του αθλητισμού. Με νια πρώτη ανάγνωση θα τολμόύσαμε να πούμε ότι κερδισμένοι είναι ο ΠΣΑΧ και ο ΣΥΠΧΕ. Το Greek Handball.ενθαρρύνει όλους τους φίλους του αθλήματος, να συμβάλλουν στην προσπάθεια για δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για τον αθλητισμό, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση. Ας δούμε επιγραμματικά τις πιο βασικές αλλαγές που προβλέπει το προσχέδιο που κατατέθηκε, σε σχέση με τα ισχύοντα στον 2725/99, σύμφωνα.με όσα μας είπε η δικηγόρος Αθανασία Βασιλοπούλου


Αθλητές:

- Κατάταξη αθλητών σε κατηγορίες επαγγελματία, αμειβόμενου και ερασιτέχνη (άρθρο 7)
- Ελεύθερες μεταγραφές οποτεδήποτε για τους ερασιτέχνες, καθώς και για τους αμειβόμενους ανεξάρτητα της διάρκειας σύμβασης, υπο προϋποθέσεις υπέρ του αθλητή. Στην ουσία κατάργηση της μιας μεταγραφικής περιόδου 30 ημερών, αφου καταργείται η σχετική διάταξη του 2725/99 (άρθρο 10)
-  Ρητή πρόβλεψη διάρκειας συμβολαίων αμειβομένων αθλητών. Αθλητής με τη συμπλήρωση των 18 ετών, υπογράφει συμβόλαιο (άρθρο 71)
- Υποχρεωτική ασφάλιση αμειβόμενων αθλητών στο ΙΚΑ ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με πληρωμή ασφαλίστρων 2/3 συλλογος, 1/3 αθλητής (άρθρο 70)
- Δημιουργία κανονισμού σχέσεων σωματείων - αθλητών (άρθρο 75)
- Αθλητές που εργάζονται σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ευρύτερο δημόσιο δικαιούνται άδεια με αποδοχές για προετοιμασία ενόψει παγκοσμίων, πανευρωπαϊκών (άρθρο 17)

Προπονητές:
- Αίτηση αναγγελίας άσκησης επαγγέλματος του προπονητή και μέσω ΚΕΠ (άρθρο 22)
- Απαγόρευση λειτουργίας τμήματος που δεν έχει προπονητή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Άρθρο 22)
- Οι προπονητές όλων των τμημάτων υπογράφουν σύμβαση με το σωματείο η οποία κατατίθεται στην αρμόδια ΔΟΥ.
- Ο προπονητής μπορεί να είναι μέλος του σωματείου που εργάζεται, μπορεί όμως να είναι και αθλητής άλλου αθλητικού σωματείου, με την προϋπόθεση να είναι σε διαφορετική κατηγορία από εκείνο που εργάζεται. (άρθρο 22)
- Η ΓΓΑ θα κάνει σχολές προπονητών Γ κατηγορίας. Προπονητές Γ κατηγορίας θα μπορούν να ονομάζονται απόφοιτοι ΙΕΚ και ΚΕΚ γενικής προπονητικής. Η προαγωγή σε ανώτερη κατηγορία γίνεται με διετή προυηπηρεσία σαν προπονητής ή σαν βοηθός ανώτερης κατηγορίας. Άδεια προπονητή Β κατηγορίας και σε απόφοιτους ΤΕΦΑΑ, χωρίς ειδικότητα χειροσφαίρισης  καθώς και σε πτυχιούχους ΙΕΚ προπονητικής χειροσφαίρισης.
-  Προπονητές που εργάζονται σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ευρύτερο δημόσιο δικαιούνται άδεια με αποδοχές για προετοιμασία ενόψει παγκοσμίων, πανευρωπαϊκών (άρθρο 17)

Σωματεία:
- Μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ομοσπονδίας, χωρίς να έχουν λάβει αθλητική αναγνώριση, εως και δυο έτη από την ίδρυση τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν συμμετέχουν, ούτε ψηφίζουν στις ΓΣ ενώσεων και ομοσπονδιών (άρθρο 28)
- Η απόφαση για παροχή της αθλητικής αναγνώρισης, συνοδεύεται απαραίτητα από την έκδοση του ΕΣΛΑΦ (Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Αθλητικού Φορέα) το οποίο έχει ισχύ 5 έτη και απαιτείται καταβολή αντιτίμου το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (άρθρο 28)
- Αθλητικά σωματεία μπορούν να δημιουργούν εφεξής τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(Α.Ε.Ι.), οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ή σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι Στρατιωτικές Σχολές και η Αστυνομική Ακαδημία. Τα σωματεία αυτά μπορεί να εγγράφονται ως μέλη και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και τα όργανα της οικείας ομοσπονδίας (άρθρο 29)
- Ρητές διατάξεις για τις ΓΣ και τις αρχαιρεσίες των σωματείων. Καθορισμός ανώτατου οριου σταυροδοσίας, ίσο με το 20% των μελών που εκλέγονται. (άρθρο 32)
- Καθορισμός μελών του ΔΣ ανάλογα με των αριθμό μελών και μέγιστο όριο θητείας τα 8 έτη (άρθρο  33)
- Ρητή πρόβλεψη για καταβολή εξόδων οδοιπορικών, αποζημίωσης για απασχόληση σε υποθέσεις του σωματείου ΜΟΝΟ με απόφαση των 3/4 της ΓΣ ΚΑΙ εφόσον δεν υπάρχει έλλειμα στους ισολογισμούς των τριων τελευταίων χρήσεων (άρθρο 33)
- Δημιουργία νέου αθλητικού σωματείου με την απόσχιση τμήματος σωματείου (άρθρο 36)

Ομοσπονδία - Ενώσεις - Τοπικές
- Η ομοσπονδία θα μπορεί να αποφασίζει για την σύσταση Τ.Ε, με την προϋπόθεση ότι τα μέλη των οργάνων της, δεν θα ορίζονται, αλλά θα εκλέγονται από τα σωματεία που απαρτίζουν την ένωση (άρθρο 37)
- Μέλη των ΔΣ των ενώσεων δεν μπορεί να είναι μέλη του ΔΣ της οικείας ομοσπονδίας (άρθρο 39)
- Ρητή πρόβλεψη για τον αριθμό των μελών του ΔΣ των ενώσεων. Στις ενώσεις επιτρέπεται μόνο μια ανανέωση θητείας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 έτη ( άρθρο 40)
- Ρητές διατάξεις για τις αρχαιρεσίες των ενώσεων. Καθορισμός ανώτατου οριου σταυροδοσίας, ίσο με το 20% των μελών που εκλέγονται. (άρθρο 41)
- Ρητή πρόβλεψη για καταβολή εξόδων οδοιπορικών, αποζημίωσης για απασχόληση σε υποθέσεις της ομοσπονδίας ή ενώσεως, ΜΟΝΟ με απόφαση των 3/4 της ΓΣ ΚΑΙ εφόσον δεν υπάρχει έλλειμα στους ισολογισμούς των τριων τελευταίων χρήσεων (άρθρο 42 και 45 σε σχέση με το 33)
- Ρητή πρόβλεψη για τον αριθμό των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας σε σχέση με τον αριθμό μελών της. (άρθρο 45)
- Ρητές διατάξεις για τις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών.  Στα μέλη των ΔΣ των ομοσπονδιών, επιτρέπεται μόνο μια ανανέωση θητείας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 έτη Καθορισμός ανώτατου όριου σταυροδοσίας, ίσο με το 20% των μελών που εκλέγονται σε περίπτωση ενιαίου ψηφοδελτίου. Πρόκληση σε έκτακτη ΓΣ με αίτημα του 1/10 των μελών. (άρθρο 46, άρθρο 32)
- Ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη , αν αποδειχθεί δόλος ή βαριά αμέλεια, για συμμετοχή ή αποδοχή της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, σωματείων ή εκπροσώπων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής κατά της διατάξεις του Νόμου.(άρθρο 46)
-  Μετατροπή θεσμού αθλητικού δικαστή για επίσπευση της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων. Δημιουργία μονομελούς πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου σε κάθε ομοσπονδία ή σε συνεργασία με άλλη ομοσπονδία. Τα όργανα αυτά θα αποτελούνται από έναν συνταξιούχο δικαστικό με εναν αναπληρωτή, οι οποίοι θα κληρώνονται από λίστα της ενωσης συνταξιούχων Δικαστικών, παρουσία των εκάστοτε ΓΓΑ, προέδρου ομοσπονδίας και προέδρου ενώσεως συνταξιούχων δικαστικών. (άρθρα 108 έως 110)

Διαιτησία
- Ρητή πρόβλεψη του αριθμού μελών της ΚΕΔ (πενταμελής). Η οικεία ομοσπονδία ορίζει τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη με κλήρωση από κατάλογο μη εν ενεργεία διαιτητών, που συντάσει η εκάστοτε ομοσπονδία διαιτητών, αφού έχει προηγηθεί δημόσια πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων, από την ΟΧΕ για τη θέση του προέδρου και από την ομοσπονδία διαιτητών για τη λίστα των 4 μελών (άρθρο 87)
- Θητεία τριετής με δικαίωμα μια μονο ανανέωση και ο συνολικός χρόνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 έτη (άρθρο 87)
- Ο Πρόεδρος παύεται μόνο από την ΓΣ της οικείας ομοσπονδίας με απόφαση των 3/5 τουλάχιστον. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη με απόφαση των 3/5 της ΓΣ της ομοσπονδίας διαιτητών. (άρθρο 87)
- Δημιουργία επιτροπής εφέσεων επι των πειθαρχικών αποφάσεων της ΚΕΔ (άρθρο 87)





 


No comments