Ανοιχτή επιστολή του Δ. Καρρά υποψηφίου για το ΔΣ της ΟΧΕ
Με επιστολή του προς τους σύνεδρους της ΓΣ, ο υποψήφιος για τακτικό μέλος του ΔΣ της ΟΧΕ στις επικείμενες αρχαιρεσίες της 12ης Οκτωβρίου, κάνει γνωστές τις θέσεις του, αφού λόγω επικείμενης εγχείρισης, δεν θα παρευρίσκεται στις εργασίες τις ΓΣ. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Καρρά:
Αγαπητοί φίλες και φίλοι της χειροσφαίρισης ,
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική και αξιακή κρίση και πλατιά στρώματα του Ελληνικού λαού μαστίζονται από την ανεργία και την αποδήμηση βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Είναι λοιπόν περισσότερο από εμφανής η έλλειψη ενός στοιχειώδους σχεδίου που θα αντιμετωπίσει
τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σαν κοινωνική δράση, που θα αφορά πρωτίστως την νεολαία που αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο για να σπάσει το γκρίζο πέπλο της απογοήτευσης, της ανασφάλειας, της απαισιοδοξίας και της αβεβαιότητας για τις προοπτικές και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Δεν θα μπορούσε κανείς υπεύθυνος και σώφρων Έλληνας να θεωρήσει ότι η ανάγκη περιστολής δαπανών και περικοπής των διατεθειμένων πόρων, θα μπορούσε ή θα έπρεπε να αφήσει ανέγγιχτο τον αθλητισμό, κάθε άλλο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ζημιογόνα ΔΕΚΟ, όταν μάλιστα τα συνολικά χρηματικά ποσά που διατίθενται όχι μόνο στην ΟΧΕ αλλά σε όλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αντιστοιχούν σε ένα μόνο μέρος των ετησίων ελλειμμάτων μιας ΔΕΚΟ η ενός υπερχρεωμένου Δήμου.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι οι περικοπές στην ΟΧΕ και γενικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι δραστικές και έχουν χαρακτήρα οριζοντίου κουρέματος. Συνοδεύεται από μια προκλητική για το κοινό αίσθημα συνέχιση τής πολιτικής χρηματοδότησης άμεσης ή έμμεσης του επαγγελματικού αθλητισμού.
Εμάς όμως μας αφορά η υποβαθμισμένη πολιτική εκπροσώπηση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και κυρίως η παντελής απουσία διαρθρωτικών αλλαγών στην ΟΧΕ, ο αποκλεισμός της προβολής της από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η σχεδόν μηδενική της χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ και τελικά η περισσότερο από σαφής έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας για τον ερασιτεχνικό σχολικό αθλητισμό.
Σκοπός λοιπόν της νέας διοίκησης της ΟΧΕ πρέπει να είναι η διατύπωση προτάσεων όχι μόνο για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων της ομοσπονδίας μας, αλλά και για την ανάγκη αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου να εκσυγχρονισθούν οι δομές της, να γίνει περιστολή μη απαραίτητων δαπανών, πιο ορθολογική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και τέλος για ένα καινούργιο πλαίσιο σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον που θα δημιουργήσει μια άλλη κουλτούρα στην ζωή των νέων αθλητών και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Έτσι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού που εκπροσωπούμε τα σωματεία της χειροσφαίρισης δεν είναι η στιγμή να ασχοληθούμε με την γενική κατάσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού άλλα οφείλουμε να εκτιμήσουμε πως θα εξελιχθεί η σημερινή κατάσταση στον χώρο μας, μια κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον χώρο μας, την στιγμή που οι πολιτικές σήμερα, δεν κατανοούν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση στον αθλητισμό με υπευθυνότητα και σχέδιο, αξιολογώντας την κατάσταση και παίρνοντας αξιοκρατικές αποφάσεις και όχι να καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις των οριζοντίων περικοπών. Δεν πρέπει να δεχθούμε την αντιμετώπιση του αθλητισμοί με ορούς ΔΕΚΟ. Γιατί ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή χαράς ,δημιουργίας και υγείας.
Αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα περισσότερο από κάθε φορά, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε πολίτικη και προσωπική αντιπαράθεση και όλοι μαζί συσπειρωμένοι, με θάρρος, όραμα και σχέδιο, να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το άθλημα μας για την Ελληνική νεολαία.
Ευχαριστώ για την υπομονή και την κατανόηση
Με αθλητικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Καρράς
Το who is who του Δ. Καρρά
Α. ΣΠΟΥΔΕΣ
1. Προπτυχιακές Σπουδές:
1.1 Πτυχίο Φυσικής Αγωγής
Το 1969 μέσα από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησα ΕΑΣΑ Θεσ/κης. Αποφοίτησα το 1972 με βαθμό πτυχίου “Λίαν Καλώς”.
Ισοτιμία του πτυχίου ΕΑΣΑ.
1.2 Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου πλαισίου 1268/82 περί Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σύμφωνα με την υπ’αριθμ. Β1-634 απ. 29-4-85 απόφαση, μου απενεμήθη πιστοποιητικό ισοτιμίας, με το οποίο έγινε εξομοίωση του τίτλου της ΕΑΣΑ μ’ αυτόν του ΤΕΦΑΑ.
2. Μεταπτυχιακές Σπουδές:
2.1 Εκπόνηση διδακτορικής Διατριβής
Το 1998 υποστήριξα τη διδακτορική διατριβή μου με θέμα “Μελέτη του ρυθμού ανάπτυξης και βιολογικής ωρίμανσης νεαρών ατόμων που αθλούνται συστηματικά με τη χειροσφαίριση σε σύγκριση με συνομήλικα άτομα που δεν αθλούνται”.
Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
1. Ακαδημαϊκή Θέση:
Το 1990 με απόφαση της Γενικής συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβα τη θέση του Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο της χειροσφαίρισης.
To 2003 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβα τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο της Χειροσφαίρισης .
2. Κύριο Διδακτικό Έργο:
2.1 Φυσική αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• Το 1974 δίδαξα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα ιδιωτικά Γυμνάσια Θ. Παπαχαραλάμπους και Γ. Μακρυγιάννη. Επίσης ως αναπληρωτής Καθηγητής στο ΚΓ’ Γυμνάσιο Περιστερίου.
• Το 1977 διορίστηκα στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου και δίδαξα κατά το σχολικό έτος 1977-78 στο Γυμνάσιο – Λύκειο Φουρνάς.
• Το 1978 δίδαξα το μάθημα Φυσικής Αγωγής στο Α’ Γυμνάσιο Νίκαιας.
• Το 1979 αποσπάστηκα στο αθλητικό Κέντρο Νικαίας
2.2 Διδασκαλία Χειροσφαίρισης στην ΕΑΣΑ Αθηνών.
• Το 1980 αποσπάστηκα από τη Μέση Εκπαίδευση στην ΕΑΣΑ Αθηνών όπου δίδαξα το μάθημα της χειροσφαίρισης μέχρι το 1986.
2.3 Διδασκαλία Χειροσφαίρισης στο ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Αθηνών
• Από το 1986 μέχρι και σήμερα διδάσκω το αντικείμενο της χειροσφαίρισης και κύρια στην Ειδικότητα Χειροσφαίρισης.
2.4 Διδασκαλία Χειροσφαίρισης στη ΣΕΛΜΕ Αθηνών
• Δίδαξα δύο χρόνια στη ΣΕΛΜΕ 1980-81 και 1982-83.
3. Δευτερεύον Διδακτικό Έργο:
3.1 Το 1980 δίδαξα στη σχολή Επιμόρφωσης Καθηγητών φυσικής αγωγής της Γ. Γ.Α και Υπουργείου Παιδείας που έγινε στην Αθήνα. Η διάρκεια της σχολής ήταν 18 ημέρες και τα θέματα που διδάχθηκαν ήταν: Εισαγωγή και διδασκαλία της χειροσφαίρισης στα σχολεία.
3.2 Το 1981 δίδαξα στη Σχολή Επιμόρφωσης για καθηγητές Φυσικής αγωγής της Γ.Γ.Α και Υπουργείου Παιδείας που έγινε στην Αθηνά. Η διάρκεια των μαθημάτων ήταν 18 ημέρες και τα θέματα ήταν: Η τεχνική-τακτική της χειροσφαίρισης.
3.3 Το 1981 δίδαξα σε διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης για Καθηγητές Φ.Α. και προπονητές. Θέμα: “ Ο σχεδιασμός της προπόνησης στη χειροσφαίριση”.
3.4 Το 1981 δίδαξα σε διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χάντμπωλ Κύπρου, σε συνεργασία με το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας.
3.5 To 1984 στην Αθήνα δίδαξα στη Σχολή Προπονητών που διοργάνωσε η Γ.Γ.Α. και η Ο.Χ.Ε. Διάρκεια σχολής 10 ημέρες.
3.6 Το 1985 δίδαξα σε σεμινάριο που διοργάνωσε η ΠΕΠΦΑ για επιμόρφωση καθηγητών Φυσικής Αγωγής που δεν είχαν διδαχθεί το μάθημα της χειροσφαίρισης κατά την διάρκεια των σπουδών τους (αριθμός συμμετοχών 50).
3.7 Το 1987 δίδαξα σε σεμινάριο για προπονητές που διοργάνωσε η Ο.Χ.Ε στο Αγρίνιο.
3.8 Το 1988 δίδαξα στο διεθνές σεμινάριο για Μίνι ΧαντΜπολ που διοργάνωσε η Ο.Χ.Ε. στην Πεντέλη.
3.9 Το 1989 δίδαξα σε σεμινάριο επιμόρφωσης για καθηγητές Φ.Α.που διοργάνωσε η ΠΕΠΦΑ στην ΕΑΣΑ Αθηνών.
3.10 Το 1991 δίδαξα σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου για επιμόρφωση των καθηγητών Φ.Α. του Αθλητικού Οργανισμού με θέμα :”Η χειροσφαίριση στις μικρές ηλικίες”.
3.11 Το 1991 μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής της Βρατισλάβα, έκανα διάλεξη στους φοιτητές της ειδικότητας της Χειροσφαίρισης με θέμα : “ Oι σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές της τακτικής μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων που έγινε στην Αθήνα το 1991.
3.12 Το 1992 δίδαξα σε σεμινάριο που οργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας για καθηγητές Φ.Α. με θέμα :” Η χειροσφαίριση στα Δημοτικά Σχολεία”.
3.13 To 1992 δίδαξα στην επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε ο τομέας αθλοπαιδιών – κλάδος χειροσφαίρισης σε συνεργασία με την Ο.Χ.Ε. Θέμα :” Νέες μορφές και αντιλήψεις της προπόνησης των ρίψεων στη χειροσφαίριση”.
3.14 To 1993 δίδαξα στο διήμερο σεμινάριο Καθηγητών Φ.Α. που διοργάνωσε η ένωση Καθηγητών Φ.Α. του Νομού Αρκαδίας. Θέμα :” Η μεθοδική διδασκαλία της χειροσφαίρισης στα σχολεία”.
3.14 Το 2002 δίδαξα στο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή Αθλητικών Τάξεων Κ.Ε.Α.Τ για καθηγητές Φυσικής Αγωγής των Τ.Α.Δ – Ε.Τ.Α.Δ στην Πρέβεζα στις 21 – 9 – 2002
3.15 Το 2002 δίδαξα στο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή Αθλητικών Τάξεων Κ.Ε.Α.Τ για καθηγητές Φυσικής Αγωγής των Τ.Α.Δ – Ε.Τ.Α.Δ στην Αθήνα στις 28-9-2002
3.16 Το 2006 δίδαξα στο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Β Διεύθυνση Αβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής για καθηγητές Φυσικής Αγωγής
4. Συγγραφικό έργο:
α. ΒΙΒΛΙΑ
4.1 Καρράς Δ. “To Χαντ Μπολ”. Αθήνα 1982 σελ.210
Στο βιβλίο αυτό περιέχονται τα εξής : Ιστορία του αθλήματος, βασικοί κανόνες του παιχνιδιού με σχήματα, ώστε να είναι πιο κατανοητό στους φοιτητές, καθηγητές Φ.Α. και προπονητές. Βασική Τεχνική και Τακτική του παιχνιδιού.
4.2 Καρράς Δ, Μπάγιος Ι, Κορορός Π, Κουτουλούλης Α, Κατσούνης Α. “Χαντ Μπολ, Τεχνική – Τακτική” Αθήνα 1986, σελ.230
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για τις ανάγκες των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ. Καλύπτει σε σημαντικό βαθμό την διδακτέα ύλη του γνωστικού αντικειμένου στη χειροσφαίριση Ι και ΙΙ.
4.3 Καρράς Δ., Μπάγιος Ι., Κουτουλούλης Α., Κορορός Π. “ΧΕΙΡΟΣΦΑIΡΙΣΗ” Αθήνα 1990 σελ.344
Αναλυτικό βιβλίο που αποτελεί την βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου. Αποτελεί το βασικό βιβλίο της χειροσφαίρισης για τους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ Αθηνών από το 1990 μέχρι και σήμερα.
4.4 Καρράς Δημήτριος “Beach Hand Ball” Αθήνα 2000 σελ.200
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι κανόνες η τεχνική καθώς και η προπόνηση αυτού του νέου αθλήματος
5. Δευτερέυον συγγραφικό έργο
Καρράς Δημήτριος “Κρητική ανάλυση των ντοκουμέντων και δεδομένων της μέχρι τώρα ανάπτυξης του Μπιτς Χαντ Μπολ στην Ελλάδα”(τόμος 1) σελ 280.
Δίνεται η ιστορία του Μπιτς Χαντ Μπολ, καθώς και όλες οι διοργανώσεις και αποτελέσματα των Ελληνικών και διεθνών Τουρνουά που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από το 1996 μέχρι το 2000 .
Μετά την εκλογή μου στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή
1ου Καρράς Δημήτριος << Χειροσφαίριση επί άμμου >> αποτελεί συνέχεια του βιβλίου και περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές των κανονισμών και των τακτικών που προήλθαν από αυτές . Αθήνα 2006 σελ 200 .
Καρράς Δημήτριος << Κριτική ανάλυση των ντοκουμέντων και δεδομένων της μέχρι τώρα ανάπτυξης του Μπιτς Χαντ Μπολ στην Ελλάδα ( τόμος 2 ) Εδώ δίνεται η ιστορία του ΜΧ καθώς και όλες οι διοργανώσεις και τα αποτελέσματα των Ελληνικών και διεθνών τουρνουά που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα και Ευρώπη ,από το 2001 μέχρι το 2003
Καρράς Δημήτριος << Κριτική ανάλυση των ντοκουμέντων και δεδομένων της μέχρι τώρα ανάπτυξης του Μπιτς Χαντ Μπολ στην Ελλάδα (τόμος 3) από το 2003 μέχρι το 2005 .
Ερευνητικό έργο:
5.1 Καρράς Δημήτριος (1998) “Μελέτη του ρυθμού ανάπτυξης και Βιολογικής ωρίμανσης νεαρών ατόμων που ασχολούνται με την Χειροσφαίριση, σε σύγκριση με συνομήλικα άτομα που δεν αθλούνται καθόλου”.
Διδακτορική διατριβή, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
5.2 Karras D., Bogdanis G., Tsolakis Ch. (2000) “L’influence, du Hand Ball sur les caracteristiques anthropometriques et la maturation biologique des jeunes athletes”.Approches du Handball No 56 p12-13, 2000.
“Η επίδραση του Χαντμπωλ στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και την βιολογική ωρίμανση των νέων αθλητών”.
5.3 Karras D., Bogdanis G., Tsolakis Ch. (2002) “Vergleichsstudie ausgewählter hormonischer Parameter (Testosteron T, geschlechtsbindendes Sphärin SHGB, Index freier Androgene FAI, zunehmendes Hormon GH) bei Handballsportlern und Personen ohne sportliche Betätigung”
Leistungssport. 3 p 40-43 2002
«Συγκριτική μελέτη επιλεγμένων ορμονικών παραμέτρων (Τεστοστερόνης Τ, φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης SHGB, δείκτης ελευθέρων ανδρογόνων FAI, αυξητικής ορμόνης GH) αθλητών χειροσφαίρισης και αντιστοίχων καθιστικών ατόμων»
Καρράς Δ., Τσολάκης Χ., Μπογδάνης Γ.
5.4 Ανακοίνωση και παρουσίαση πόστερ στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στις 3 Απριλίου 1993, σελ. 67. Θέμα: “Επίδραση της συστηματικής προπόνησης στη Χειροσφαίριση στα επίπεδα τεστοστερόνης, SHBG, GH ορού αρρένων 11-19 ετών.”
5.5 Αθλητική Επιστήμη Θεωρία και Πράξη . Το είδος και η θέση εκτέλεσης των ρίψεων ως παράγοντας επιτυχίας στο Μπιτς Χαντ Μπολ .Δ. Καρράς ( 16 -4 : 141-147 , 2001 ) .
5.6 Αθλητική Επιστήμη Θεωρία και Πράξη . Δ. Καρράς ,Α. Στεργιούλας, Χ. Τσολάκης . Τραυματισμοί στο Μπιτς Χαντ Μπολ . ( 16-2 : 65-71 , 2001 )
Μετά την εκλογή μου στη βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή
5.7 Hormones. The influence of exercise on growth hormone and testosterone in prepubertal and early pubertal boys. Tsolakis C, Xekouki P, Kaloupsis S, Karas D, Messinis D, Vagenas G, Dessypris A. 2 (2) 103-112, 2003
5.8 Οργάνωση του Αθλητισμού . Δ. Καρράς , Μ.Μητροτάσιος . Η επίδραση δίμηνης προπόνησης χειροσφαίρισης επί άμμου στην αλτική ικανότητα αθλητριών χειροσφαίρισης σάλας .( έχει εγκριθεί η δημοσίευσή της ).
5.9 Οργάνωση του Αθλητισμού . Δ. Καρράς .Σωματικά Χαρακτηριστικά και Σύσταση Σώματος Αθλητών Χειροσφαίρισης 11-19 ετών. ( έχει εγκριθεί η δημοσίευσή της .)
Πρακτικά Συνεδρίων με κριτική επιτροπή :
5.10 Μπεμπέτσος Γ., Μειμαρείδης Ι.,Καρράς Δ. (2005) Το θέαμα ως βασικό στοιχείο του marketing των αθλημάτων παραλίας . Πρακτικά 6ου Θεματικού συνεδρίου 6η Επιστημονική διημερίδα Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (σελ. 10 ) Θεσσαλονίκη .
5.11 Μειμαρίδης Ι., Μπεμπέτσος Γ., Καρράς Δ., Πέρρος Ν. (2005) Σχέση μεταξύ τεχνικής κατάρτισης και παραβατικότητας των αθλητών των αθλημάτων παραλίας . . Πρακτικά 6ου Θεματικού συνεδρίου 6η Επιστημονική διημερίδα Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (σελ. 11 ) Θεσσαλονίκη .
5.12 Μειμαρίδης Ι.,Καρράς Δ., Αναγνωστάρας Κ., Πέρρος Ν.(2005) Ποσοτική απεικόνιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Handball . . Πρακτικά 6ου Θεματικού συνεδρίου 6η Επιστημονική διημερίδα Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (σελ. 12 ) Θεσσαλονίκη
5.13 Καρράς Δ., Μπογδάνης Γ.,Βαγγελακούδη Α.,Μαριδάκη Μ. (2003) Ανθρωπομετρικά Χαρακτηριστικά ,Μυική Ισχύς και Αερόβια Ικανότητα Αθλητών Χειροσφαίρισης Υψηλού Επιπέδου . Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Επιστήμης <Διατροφή και Άσκηση >
Καρράς Δημήτριος (1998) «Μελέτη του ρυθμού ανάπτυξης και βιολογικής ωρίμανσης νεαρών ατόμων που ασχολούνται με την Χειροσφαίριση, σε σύγκριση με συνομήλικα άτομα που δεν αθλούνται».
Διδακτορική διατριβή, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών
5.3.3.14. The influence of exercise on growth hormone and testosterone in prepubertal and early pubertal boys. The influence of exercise on growth hormone and testosterone in prepubertal and early pubertal boys.
Tsolakis C, Xekouki P, Kaloupsis S, Karas D, Messinis D, Vagenas G, Dessypris A. Department of Physical Education and Sports Science, Endocrine unit, First Dept. of Paediatrics, School of Medicine, School of Biology, Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Athens.
Σκοπός της μελέτης ήταν: α) να προσδιορίσει τα επίπεδα ορμονικών μεταβλητών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ωρίμανση (T, SHBG, GH, FAI), σε 66 αγόρια προεφηβικής και πρώιμης εφηβικής ηλικίας (11-13 ετών) τα οποία συμμετείχαν συστηματικά σε αθλητικές δραστηριότητες αντοχής, ταχύτητας, δύναμης, επιδεξιότητας και β) να διερευνήσει συγκριτικά την επίδραση της προπόνησης δύναμης (ΟΒ) και της αερόβιας προπόνησης (ΟΑ) στα επίπεδα των ανδρογόνων σε 19 καθιστικά αγόρια προεφηβικής ηλικίας. Η ομάδα ελέγχου (ΟΕ) συμμετείχε μόνο στις δραστηριότητες του σχολικού προγράμματος. Οι ορμονικοί προσδιορισμοί έγιναν με ραδιοανοσοβιολογική μέθοδο. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων των αθλητών ως προς τα στάδια ανάπτυξης, το ανάστημα και το βάρος. Οι μέσες ορμονικές τιμές δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων των αθλητών και της ομάδας ελέγχου. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των ομάδων των αθλητών ως προς τον δείκτη μάζας σώματος, το % ποσοστό λίπους, και τις ορμονικές μεταβλητές (p<0 .05="" 338="" 609="" 91="" 96="" fai="" nbsp="" p="">
Key words: sports, Testosterone, GH, physiological adaptations.
Περιοδικό: Hormones 2 (2): 103-112, 2003.
Συμμετοχή σε επιστημονικά σεμινάρια – συνέδρια – σχολές:
6.1 Για την Χειροσφαίριση.
6.1.1 Το 1978 από τις 15 Ιουλίου μέχρι 27 Αυγούστου παρακολούθησα τη σχολή προπονητών χειροσφαίρισης που έγινε στη Βόννη Δ. Γερμανίας. Την ίδια περίοδο συμμετείχα στην προετοιμασία της ανδρικής και γυναικείας ομάδος της ΠΟΣΤ ΣΠΟΡΤΒΕΡΑΪΝ ΒΟΝΝ
6.1.2 Το 1983 από τις 24 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου παρακολούθησα τη διεθνή σχολή προπονητών Χειροσφαίρισης του ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ Δ. ΓΕΡΜΑΝΊΑΣ
Θέματα που διδάχθηκαν: -Αθλητική παιδαγωγική
-Προπονητική της Χειροσφαίρισης
-Αθλητική Τραυματολογία
-Αθλητιατρική και Χειροσφαίριση
6.1.3 To 1984 από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι 12 Σεπτ. παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο Χειροσφαίρισης στο Έσλιγκεν Δ. Γερμανίας.
6.1.4 Το 1985 από 16 μέχρι 20 Απριλίου παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο προπονητών Χειροσφαίρισης που έγινε στην Αθήνα.
6.1.5 Το 1986 από τις 14-16 Μαϊου παρακολούθησα το Διεθνές Σεμινάριο της ΙHV που έγινε στην Αθήνα.
6.1.6 Το 1988 από 21-26 Ιουλίου παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο για Μίνι Χαντ Μπολ που έγινε στην Αθήνα
6.1.7 Το 1990 από 12 μέχρι 18 Νοεμβρίου παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο της ΙΗF για προπονητές Εθνικών ομάδων που έγινε στην Κωστάντζα Ρουμανίας .
6.1.8 Τo 1991 από τις 11-14 Σεπτ. παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο προπονητών χειροσφαίρισης που έγινε στην Αθήνα.
6.1.9 Το 1991 από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου παρακολούθησα σεμινάριο για καθηγητές Φ.Α στο πανεπιστήμιο Φ.Α. της Μπρατισλάβα με θέματα που αφορούσαν την Χειροσφαίριση
6.1.10 Το 1992 από τις 21 μέχρι τις 24 Μαίου, έλαβα μέρος στο προολυμπιακό συνέδριο Χειροσφαίρισης που έγινε στο MONTRY της Γαλλίας. Σε αυτό συμμετείχαν προπονητές εθνικών μόνο ομάδων.
6.1.11 Το 1993 από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 3 Ιουνίου, έλαβα μέρος στο Διεθνές Συμπόσιο για προπονητές εθνικών ομάδων χειροσφαίρισης που έγινε στο Düsseldorf της Δ. Γερμανίας
6.1.12 Το 1993 από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, έλαβα μέρος στο διεθνές σεμινάριο προπονητών που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
6.1.13 Το 1996 από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, έλαβα μέρος στο διεθνές σεμινάριο Μπίτς Χάντμπολ που διοργάνωσε η E.H.F. στη Μαρσάλλα της Ιταλίας.
6.1.14 To 2002 από 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου έλαβα μέρος στο διεθνές σεμινάριο Χειροσφαίρισης που διοργάνωσε η EHF στη Θεσσαλονίκη .
6.2 Διάφορα
6.2.1 Το 1988 στις 6-9 Οκτωβρίου, παρακολούθησα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής Αθλητών, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής Αθλουμένων.
6.2.2 Το 1992 στις 29 Φεβρουαρίου, παρακολούθησα το 1ο Αθλητιατρικό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ν. Ιωνίας.
6.2.3 Το 1993 στις 25 Φεβρουαρίου, παρακολούθησα το 3ο Αθλητιατρικό Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΟΧΕ στην Αθήνα.
6.2.4 Το 1993 στις 13 Μαρτίου, παρακολούθησα το 2ο Αθλητιατρικό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ν. Ιωνίας.
0>
Αγαπητοί φίλες και φίλοι της χειροσφαίρισης ,
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική και αξιακή κρίση και πλατιά στρώματα του Ελληνικού λαού μαστίζονται από την ανεργία και την αποδήμηση βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Είναι λοιπόν περισσότερο από εμφανής η έλλειψη ενός στοιχειώδους σχεδίου που θα αντιμετωπίσει
τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σαν κοινωνική δράση, που θα αφορά πρωτίστως την νεολαία που αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο για να σπάσει το γκρίζο πέπλο της απογοήτευσης, της ανασφάλειας, της απαισιοδοξίας και της αβεβαιότητας για τις προοπτικές και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Δεν θα μπορούσε κανείς υπεύθυνος και σώφρων Έλληνας να θεωρήσει ότι η ανάγκη περιστολής δαπανών και περικοπής των διατεθειμένων πόρων, θα μπορούσε ή θα έπρεπε να αφήσει ανέγγιχτο τον αθλητισμό, κάθε άλλο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ζημιογόνα ΔΕΚΟ, όταν μάλιστα τα συνολικά χρηματικά ποσά που διατίθενται όχι μόνο στην ΟΧΕ αλλά σε όλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αντιστοιχούν σε ένα μόνο μέρος των ετησίων ελλειμμάτων μιας ΔΕΚΟ η ενός υπερχρεωμένου Δήμου.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι οι περικοπές στην ΟΧΕ και γενικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι δραστικές και έχουν χαρακτήρα οριζοντίου κουρέματος. Συνοδεύεται από μια προκλητική για το κοινό αίσθημα συνέχιση τής πολιτικής χρηματοδότησης άμεσης ή έμμεσης του επαγγελματικού αθλητισμού.
Εμάς όμως μας αφορά η υποβαθμισμένη πολιτική εκπροσώπηση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και κυρίως η παντελής απουσία διαρθρωτικών αλλαγών στην ΟΧΕ, ο αποκλεισμός της προβολής της από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η σχεδόν μηδενική της χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ και τελικά η περισσότερο από σαφής έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας για τον ερασιτεχνικό σχολικό αθλητισμό.
Σκοπός λοιπόν της νέας διοίκησης της ΟΧΕ πρέπει να είναι η διατύπωση προτάσεων όχι μόνο για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων της ομοσπονδίας μας, αλλά και για την ανάγκη αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου να εκσυγχρονισθούν οι δομές της, να γίνει περιστολή μη απαραίτητων δαπανών, πιο ορθολογική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και τέλος για ένα καινούργιο πλαίσιο σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον που θα δημιουργήσει μια άλλη κουλτούρα στην ζωή των νέων αθλητών και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Έτσι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού που εκπροσωπούμε τα σωματεία της χειροσφαίρισης δεν είναι η στιγμή να ασχοληθούμε με την γενική κατάσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού άλλα οφείλουμε να εκτιμήσουμε πως θα εξελιχθεί η σημερινή κατάσταση στον χώρο μας, μια κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον χώρο μας, την στιγμή που οι πολιτικές σήμερα, δεν κατανοούν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση στον αθλητισμό με υπευθυνότητα και σχέδιο, αξιολογώντας την κατάσταση και παίρνοντας αξιοκρατικές αποφάσεις και όχι να καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις των οριζοντίων περικοπών. Δεν πρέπει να δεχθούμε την αντιμετώπιση του αθλητισμοί με ορούς ΔΕΚΟ. Γιατί ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή χαράς ,δημιουργίας και υγείας.
Αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα περισσότερο από κάθε φορά, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε πολίτικη και προσωπική αντιπαράθεση και όλοι μαζί συσπειρωμένοι, με θάρρος, όραμα και σχέδιο, να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το άθλημα μας για την Ελληνική νεολαία.
Ευχαριστώ για την υπομονή και την κατανόηση
Με αθλητικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Καρράς
Το who is who του Δ. Καρρά
Α. ΣΠΟΥΔΕΣ
1. Προπτυχιακές Σπουδές:
1.1 Πτυχίο Φυσικής Αγωγής
Το 1969 μέσα από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησα ΕΑΣΑ Θεσ/κης. Αποφοίτησα το 1972 με βαθμό πτυχίου “Λίαν Καλώς”.
Ισοτιμία του πτυχίου ΕΑΣΑ.
1.2 Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου πλαισίου 1268/82 περί Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σύμφωνα με την υπ’αριθμ. Β1-634 απ. 29-4-85 απόφαση, μου απενεμήθη πιστοποιητικό ισοτιμίας, με το οποίο έγινε εξομοίωση του τίτλου της ΕΑΣΑ μ’ αυτόν του ΤΕΦΑΑ.
2. Μεταπτυχιακές Σπουδές:
2.1 Εκπόνηση διδακτορικής Διατριβής
Το 1998 υποστήριξα τη διδακτορική διατριβή μου με θέμα “Μελέτη του ρυθμού ανάπτυξης και βιολογικής ωρίμανσης νεαρών ατόμων που αθλούνται συστηματικά με τη χειροσφαίριση σε σύγκριση με συνομήλικα άτομα που δεν αθλούνται”.
Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
1. Ακαδημαϊκή Θέση:
Το 1990 με απόφαση της Γενικής συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβα τη θέση του Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο της χειροσφαίρισης.
To 2003 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβα τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο της Χειροσφαίρισης .
2. Κύριο Διδακτικό Έργο:
2.1 Φυσική αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• Το 1974 δίδαξα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα ιδιωτικά Γυμνάσια Θ. Παπαχαραλάμπους και Γ. Μακρυγιάννη. Επίσης ως αναπληρωτής Καθηγητής στο ΚΓ’ Γυμνάσιο Περιστερίου.
• Το 1977 διορίστηκα στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου και δίδαξα κατά το σχολικό έτος 1977-78 στο Γυμνάσιο – Λύκειο Φουρνάς.
• Το 1978 δίδαξα το μάθημα Φυσικής Αγωγής στο Α’ Γυμνάσιο Νίκαιας.
• Το 1979 αποσπάστηκα στο αθλητικό Κέντρο Νικαίας
2.2 Διδασκαλία Χειροσφαίρισης στην ΕΑΣΑ Αθηνών.
• Το 1980 αποσπάστηκα από τη Μέση Εκπαίδευση στην ΕΑΣΑ Αθηνών όπου δίδαξα το μάθημα της χειροσφαίρισης μέχρι το 1986.
2.3 Διδασκαλία Χειροσφαίρισης στο ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Αθηνών
• Από το 1986 μέχρι και σήμερα διδάσκω το αντικείμενο της χειροσφαίρισης και κύρια στην Ειδικότητα Χειροσφαίρισης.
2.4 Διδασκαλία Χειροσφαίρισης στη ΣΕΛΜΕ Αθηνών
• Δίδαξα δύο χρόνια στη ΣΕΛΜΕ 1980-81 και 1982-83.
3. Δευτερεύον Διδακτικό Έργο:
3.1 Το 1980 δίδαξα στη σχολή Επιμόρφωσης Καθηγητών φυσικής αγωγής της Γ. Γ.Α και Υπουργείου Παιδείας που έγινε στην Αθήνα. Η διάρκεια της σχολής ήταν 18 ημέρες και τα θέματα που διδάχθηκαν ήταν: Εισαγωγή και διδασκαλία της χειροσφαίρισης στα σχολεία.
3.2 Το 1981 δίδαξα στη Σχολή Επιμόρφωσης για καθηγητές Φυσικής αγωγής της Γ.Γ.Α και Υπουργείου Παιδείας που έγινε στην Αθηνά. Η διάρκεια των μαθημάτων ήταν 18 ημέρες και τα θέματα ήταν: Η τεχνική-τακτική της χειροσφαίρισης.
3.3 Το 1981 δίδαξα σε διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης για Καθηγητές Φ.Α. και προπονητές. Θέμα: “ Ο σχεδιασμός της προπόνησης στη χειροσφαίριση”.
3.4 Το 1981 δίδαξα σε διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χάντμπωλ Κύπρου, σε συνεργασία με το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας.
3.5 To 1984 στην Αθήνα δίδαξα στη Σχολή Προπονητών που διοργάνωσε η Γ.Γ.Α. και η Ο.Χ.Ε. Διάρκεια σχολής 10 ημέρες.
3.6 Το 1985 δίδαξα σε σεμινάριο που διοργάνωσε η ΠΕΠΦΑ για επιμόρφωση καθηγητών Φυσικής Αγωγής που δεν είχαν διδαχθεί το μάθημα της χειροσφαίρισης κατά την διάρκεια των σπουδών τους (αριθμός συμμετοχών 50).
3.7 Το 1987 δίδαξα σε σεμινάριο για προπονητές που διοργάνωσε η Ο.Χ.Ε στο Αγρίνιο.
3.8 Το 1988 δίδαξα στο διεθνές σεμινάριο για Μίνι ΧαντΜπολ που διοργάνωσε η Ο.Χ.Ε. στην Πεντέλη.
3.9 Το 1989 δίδαξα σε σεμινάριο επιμόρφωσης για καθηγητές Φ.Α.που διοργάνωσε η ΠΕΠΦΑ στην ΕΑΣΑ Αθηνών.
3.10 Το 1991 δίδαξα σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου για επιμόρφωση των καθηγητών Φ.Α. του Αθλητικού Οργανισμού με θέμα :”Η χειροσφαίριση στις μικρές ηλικίες”.
3.11 Το 1991 μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής της Βρατισλάβα, έκανα διάλεξη στους φοιτητές της ειδικότητας της Χειροσφαίρισης με θέμα : “ Oι σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές της τακτικής μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων που έγινε στην Αθήνα το 1991.
3.12 Το 1992 δίδαξα σε σεμινάριο που οργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας για καθηγητές Φ.Α. με θέμα :” Η χειροσφαίριση στα Δημοτικά Σχολεία”.
3.13 To 1992 δίδαξα στην επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε ο τομέας αθλοπαιδιών – κλάδος χειροσφαίρισης σε συνεργασία με την Ο.Χ.Ε. Θέμα :” Νέες μορφές και αντιλήψεις της προπόνησης των ρίψεων στη χειροσφαίριση”.
3.14 To 1993 δίδαξα στο διήμερο σεμινάριο Καθηγητών Φ.Α. που διοργάνωσε η ένωση Καθηγητών Φ.Α. του Νομού Αρκαδίας. Θέμα :” Η μεθοδική διδασκαλία της χειροσφαίρισης στα σχολεία”.
3.14 Το 2002 δίδαξα στο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή Αθλητικών Τάξεων Κ.Ε.Α.Τ για καθηγητές Φυσικής Αγωγής των Τ.Α.Δ – Ε.Τ.Α.Δ στην Πρέβεζα στις 21 – 9 – 2002
3.15 Το 2002 δίδαξα στο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή Αθλητικών Τάξεων Κ.Ε.Α.Τ για καθηγητές Φυσικής Αγωγής των Τ.Α.Δ – Ε.Τ.Α.Δ στην Αθήνα στις 28-9-2002
3.16 Το 2006 δίδαξα στο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Β Διεύθυνση Αβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής για καθηγητές Φυσικής Αγωγής
4. Συγγραφικό έργο:
α. ΒΙΒΛΙΑ
4.1 Καρράς Δ. “To Χαντ Μπολ”. Αθήνα 1982 σελ.210
Στο βιβλίο αυτό περιέχονται τα εξής : Ιστορία του αθλήματος, βασικοί κανόνες του παιχνιδιού με σχήματα, ώστε να είναι πιο κατανοητό στους φοιτητές, καθηγητές Φ.Α. και προπονητές. Βασική Τεχνική και Τακτική του παιχνιδιού.
4.2 Καρράς Δ, Μπάγιος Ι, Κορορός Π, Κουτουλούλης Α, Κατσούνης Α. “Χαντ Μπολ, Τεχνική – Τακτική” Αθήνα 1986, σελ.230
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για τις ανάγκες των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ. Καλύπτει σε σημαντικό βαθμό την διδακτέα ύλη του γνωστικού αντικειμένου στη χειροσφαίριση Ι και ΙΙ.
4.3 Καρράς Δ., Μπάγιος Ι., Κουτουλούλης Α., Κορορός Π. “ΧΕΙΡΟΣΦΑIΡΙΣΗ” Αθήνα 1990 σελ.344
Αναλυτικό βιβλίο που αποτελεί την βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου. Αποτελεί το βασικό βιβλίο της χειροσφαίρισης για τους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ Αθηνών από το 1990 μέχρι και σήμερα.
4.4 Καρράς Δημήτριος “Beach Hand Ball” Αθήνα 2000 σελ.200
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι κανόνες η τεχνική καθώς και η προπόνηση αυτού του νέου αθλήματος
5. Δευτερέυον συγγραφικό έργο
Καρράς Δημήτριος “Κρητική ανάλυση των ντοκουμέντων και δεδομένων της μέχρι τώρα ανάπτυξης του Μπιτς Χαντ Μπολ στην Ελλάδα”(τόμος 1) σελ 280.
Δίνεται η ιστορία του Μπιτς Χαντ Μπολ, καθώς και όλες οι διοργανώσεις και αποτελέσματα των Ελληνικών και διεθνών Τουρνουά που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από το 1996 μέχρι το 2000 .
Μετά την εκλογή μου στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή
1ου Καρράς Δημήτριος << Χειροσφαίριση επί άμμου >> αποτελεί συνέχεια του βιβλίου και περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές των κανονισμών και των τακτικών που προήλθαν από αυτές . Αθήνα 2006 σελ 200 .
Καρράς Δημήτριος << Κριτική ανάλυση των ντοκουμέντων και δεδομένων της μέχρι τώρα ανάπτυξης του Μπιτς Χαντ Μπολ στην Ελλάδα ( τόμος 2 ) Εδώ δίνεται η ιστορία του ΜΧ καθώς και όλες οι διοργανώσεις και τα αποτελέσματα των Ελληνικών και διεθνών τουρνουά που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα και Ευρώπη ,από το 2001 μέχρι το 2003
Καρράς Δημήτριος << Κριτική ανάλυση των ντοκουμέντων και δεδομένων της μέχρι τώρα ανάπτυξης του Μπιτς Χαντ Μπολ στην Ελλάδα (τόμος 3) από το 2003 μέχρι το 2005 .
Ερευνητικό έργο:
5.1 Καρράς Δημήτριος (1998) “Μελέτη του ρυθμού ανάπτυξης και Βιολογικής ωρίμανσης νεαρών ατόμων που ασχολούνται με την Χειροσφαίριση, σε σύγκριση με συνομήλικα άτομα που δεν αθλούνται καθόλου”.
Διδακτορική διατριβή, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
5.2 Karras D., Bogdanis G., Tsolakis Ch. (2000) “L’influence, du Hand Ball sur les caracteristiques anthropometriques et la maturation biologique des jeunes athletes”.Approches du Handball No 56 p12-13, 2000.
“Η επίδραση του Χαντμπωλ στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και την βιολογική ωρίμανση των νέων αθλητών”.
5.3 Karras D., Bogdanis G., Tsolakis Ch. (2002) “Vergleichsstudie ausgewählter hormonischer Parameter (Testosteron T, geschlechtsbindendes Sphärin SHGB, Index freier Androgene FAI, zunehmendes Hormon GH) bei Handballsportlern und Personen ohne sportliche Betätigung”
Leistungssport. 3 p 40-43 2002
«Συγκριτική μελέτη επιλεγμένων ορμονικών παραμέτρων (Τεστοστερόνης Τ, φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης SHGB, δείκτης ελευθέρων ανδρογόνων FAI, αυξητικής ορμόνης GH) αθλητών χειροσφαίρισης και αντιστοίχων καθιστικών ατόμων»
Καρράς Δ., Τσολάκης Χ., Μπογδάνης Γ.
5.4 Ανακοίνωση και παρουσίαση πόστερ στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στις 3 Απριλίου 1993, σελ. 67. Θέμα: “Επίδραση της συστηματικής προπόνησης στη Χειροσφαίριση στα επίπεδα τεστοστερόνης, SHBG, GH ορού αρρένων 11-19 ετών.”
5.5 Αθλητική Επιστήμη Θεωρία και Πράξη . Το είδος και η θέση εκτέλεσης των ρίψεων ως παράγοντας επιτυχίας στο Μπιτς Χαντ Μπολ .Δ. Καρράς ( 16 -4 : 141-147 , 2001 ) .
5.6 Αθλητική Επιστήμη Θεωρία και Πράξη . Δ. Καρράς ,Α. Στεργιούλας, Χ. Τσολάκης . Τραυματισμοί στο Μπιτς Χαντ Μπολ . ( 16-2 : 65-71 , 2001 )
Μετά την εκλογή μου στη βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή
5.7 Hormones. The influence of exercise on growth hormone and testosterone in prepubertal and early pubertal boys. Tsolakis C, Xekouki P, Kaloupsis S, Karas D, Messinis D, Vagenas G, Dessypris A. 2 (2) 103-112, 2003
5.8 Οργάνωση του Αθλητισμού . Δ. Καρράς , Μ.Μητροτάσιος . Η επίδραση δίμηνης προπόνησης χειροσφαίρισης επί άμμου στην αλτική ικανότητα αθλητριών χειροσφαίρισης σάλας .( έχει εγκριθεί η δημοσίευσή της ).
5.9 Οργάνωση του Αθλητισμού . Δ. Καρράς .Σωματικά Χαρακτηριστικά και Σύσταση Σώματος Αθλητών Χειροσφαίρισης 11-19 ετών. ( έχει εγκριθεί η δημοσίευσή της .)
Πρακτικά Συνεδρίων με κριτική επιτροπή :
5.10 Μπεμπέτσος Γ., Μειμαρείδης Ι.,Καρράς Δ. (2005) Το θέαμα ως βασικό στοιχείο του marketing των αθλημάτων παραλίας . Πρακτικά 6ου Θεματικού συνεδρίου 6η Επιστημονική διημερίδα Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (σελ. 10 ) Θεσσαλονίκη .
5.11 Μειμαρίδης Ι., Μπεμπέτσος Γ., Καρράς Δ., Πέρρος Ν. (2005) Σχέση μεταξύ τεχνικής κατάρτισης και παραβατικότητας των αθλητών των αθλημάτων παραλίας . . Πρακτικά 6ου Θεματικού συνεδρίου 6η Επιστημονική διημερίδα Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (σελ. 11 ) Θεσσαλονίκη .
5.12 Μειμαρίδης Ι.,Καρράς Δ., Αναγνωστάρας Κ., Πέρρος Ν.(2005) Ποσοτική απεικόνιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Handball . . Πρακτικά 6ου Θεματικού συνεδρίου 6η Επιστημονική διημερίδα Ενωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (σελ. 12 ) Θεσσαλονίκη
5.13 Καρράς Δ., Μπογδάνης Γ.,Βαγγελακούδη Α.,Μαριδάκη Μ. (2003) Ανθρωπομετρικά Χαρακτηριστικά ,Μυική Ισχύς και Αερόβια Ικανότητα Αθλητών Χειροσφαίρισης Υψηλού Επιπέδου . Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Επιστήμης <Διατροφή και Άσκηση >
Καρράς Δημήτριος (1998) «Μελέτη του ρυθμού ανάπτυξης και βιολογικής ωρίμανσης νεαρών ατόμων που ασχολούνται με την Χειροσφαίριση, σε σύγκριση με συνομήλικα άτομα που δεν αθλούνται».
Διδακτορική διατριβή, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών
5.3.3.14. The influence of exercise on growth hormone and testosterone in prepubertal and early pubertal boys. The influence of exercise on growth hormone and testosterone in prepubertal and early pubertal boys.
Tsolakis C, Xekouki P, Kaloupsis S, Karas D, Messinis D, Vagenas G, Dessypris A. Department of Physical Education and Sports Science, Endocrine unit, First Dept. of Paediatrics, School of Medicine, School of Biology, Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Athens.
Σκοπός της μελέτης ήταν: α) να προσδιορίσει τα επίπεδα ορμονικών μεταβλητών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ωρίμανση (T, SHBG, GH, FAI), σε 66 αγόρια προεφηβικής και πρώιμης εφηβικής ηλικίας (11-13 ετών) τα οποία συμμετείχαν συστηματικά σε αθλητικές δραστηριότητες αντοχής, ταχύτητας, δύναμης, επιδεξιότητας και β) να διερευνήσει συγκριτικά την επίδραση της προπόνησης δύναμης (ΟΒ) και της αερόβιας προπόνησης (ΟΑ) στα επίπεδα των ανδρογόνων σε 19 καθιστικά αγόρια προεφηβικής ηλικίας. Η ομάδα ελέγχου (ΟΕ) συμμετείχε μόνο στις δραστηριότητες του σχολικού προγράμματος. Οι ορμονικοί προσδιορισμοί έγιναν με ραδιοανοσοβιολογική μέθοδο. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων των αθλητών ως προς τα στάδια ανάπτυξης, το ανάστημα και το βάρος. Οι μέσες ορμονικές τιμές δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων των αθλητών και της ομάδας ελέγχου. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των ομάδων των αθλητών ως προς τον δείκτη μάζας σώματος, το % ποσοστό λίπους, και τις ορμονικές μεταβλητές (p<0 .05="" 338="" 609="" 91="" 96="" fai="" nbsp="" p="">
Key words: sports, Testosterone, GH, physiological adaptations.
Περιοδικό: Hormones 2 (2): 103-112, 2003.
Συμμετοχή σε επιστημονικά σεμινάρια – συνέδρια – σχολές:
6.1 Για την Χειροσφαίριση.
6.1.1 Το 1978 από τις 15 Ιουλίου μέχρι 27 Αυγούστου παρακολούθησα τη σχολή προπονητών χειροσφαίρισης που έγινε στη Βόννη Δ. Γερμανίας. Την ίδια περίοδο συμμετείχα στην προετοιμασία της ανδρικής και γυναικείας ομάδος της ΠΟΣΤ ΣΠΟΡΤΒΕΡΑΪΝ ΒΟΝΝ
6.1.2 Το 1983 από τις 24 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου παρακολούθησα τη διεθνή σχολή προπονητών Χειροσφαίρισης του ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ Δ. ΓΕΡΜΑΝΊΑΣ
Θέματα που διδάχθηκαν: -Αθλητική παιδαγωγική
-Προπονητική της Χειροσφαίρισης
-Αθλητική Τραυματολογία
-Αθλητιατρική και Χειροσφαίριση
6.1.3 To 1984 από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι 12 Σεπτ. παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο Χειροσφαίρισης στο Έσλιγκεν Δ. Γερμανίας.
6.1.4 Το 1985 από 16 μέχρι 20 Απριλίου παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο προπονητών Χειροσφαίρισης που έγινε στην Αθήνα.
6.1.5 Το 1986 από τις 14-16 Μαϊου παρακολούθησα το Διεθνές Σεμινάριο της ΙHV που έγινε στην Αθήνα.
6.1.6 Το 1988 από 21-26 Ιουλίου παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο για Μίνι Χαντ Μπολ που έγινε στην Αθήνα
6.1.7 Το 1990 από 12 μέχρι 18 Νοεμβρίου παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο της ΙΗF για προπονητές Εθνικών ομάδων που έγινε στην Κωστάντζα Ρουμανίας .
6.1.8 Τo 1991 από τις 11-14 Σεπτ. παρακολούθησα το διεθνές σεμινάριο προπονητών χειροσφαίρισης που έγινε στην Αθήνα.
6.1.9 Το 1991 από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου παρακολούθησα σεμινάριο για καθηγητές Φ.Α στο πανεπιστήμιο Φ.Α. της Μπρατισλάβα με θέματα που αφορούσαν την Χειροσφαίριση
6.1.10 Το 1992 από τις 21 μέχρι τις 24 Μαίου, έλαβα μέρος στο προολυμπιακό συνέδριο Χειροσφαίρισης που έγινε στο MONTRY της Γαλλίας. Σε αυτό συμμετείχαν προπονητές εθνικών μόνο ομάδων.
6.1.11 Το 1993 από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 3 Ιουνίου, έλαβα μέρος στο Διεθνές Συμπόσιο για προπονητές εθνικών ομάδων χειροσφαίρισης που έγινε στο Düsseldorf της Δ. Γερμανίας
6.1.12 Το 1993 από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, έλαβα μέρος στο διεθνές σεμινάριο προπονητών που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
6.1.13 Το 1996 από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, έλαβα μέρος στο διεθνές σεμινάριο Μπίτς Χάντμπολ που διοργάνωσε η E.H.F. στη Μαρσάλλα της Ιταλίας.
6.1.14 To 2002 από 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου έλαβα μέρος στο διεθνές σεμινάριο Χειροσφαίρισης που διοργάνωσε η EHF στη Θεσσαλονίκη .
6.2 Διάφορα
6.2.1 Το 1988 στις 6-9 Οκτωβρίου, παρακολούθησα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής Αθλητών, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής Αθλουμένων.
6.2.2 Το 1992 στις 29 Φεβρουαρίου, παρακολούθησα το 1ο Αθλητιατρικό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ν. Ιωνίας.
6.2.3 Το 1993 στις 25 Φεβρουαρίου, παρακολούθησα το 3ο Αθλητιατρικό Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΟΧΕ στην Αθήνα.
6.2.4 Το 1993 στις 13 Μαρτίου, παρακολούθησα το 2ο Αθλητιατρικό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ν. Ιωνίας.
No comments
Post a Comment