«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα»

Συνέντευξη του Βέλιμιρ Πένιοβιτς στο handball.gr

Το τελευταίο διάστημα ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο ελληνικό χάντμπολ. Η Εθνική Γυναικών μπήκε στο στόχαστρο πολλών για την εμφάνιση της κόντρα στην Τουρκία στη Θεσσαλονίκη για τα προκριματικά του EURO 2010 και ο Βέλιμιρ Πένιοβιτς ως ο «μαέστρος» δέχθηκε έντονη κριτική. Την μεγαλύτερη όμως δεν τη δέχθηκε για το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά για το γεγονός πως δεν μιλάει. Κατηγορήθηκε πως λέει σε όλα «ναι» και ότι πολλές αποφάσεις που αφορούν την Εθνική δεν είναι δικές του. Ο Σέρβος ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε για όλους και για όλα στο handball.gr στην πιο αποκαλυπτική συνέντευξη της καριέρας του, δεν μάσησε τα λόγια του, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και έδωσε μια εικόνα για αυτό που θέλει να κάνει στο ελληνικό γυναικείο χάντμπολ. Η συνάντηση έγινε στο νέο εντυπωσιακό μουσείο της Ακρόπολης και ο εκλέκτορας της Εθνικής Γυναικών ήταν προετοιμασμένος για τα πάντα, έχοντας φέρει μαζί του και εγχειρήδιο χάντμπολ στα σέρβικα –με τις τακτικές και τις μεθόδους τυ οποίου έχουν αναδειχθεί σπουδαίοι παίκτες της πρώην ενωμένης Γιογκοσλαβίας και όχι μόνο- που για αυτόν είναι κάτι σαν βίβλος. Συνοδευόταν από τον υπεύθυνο ασφαλείας του μουσείου Σάκη Μανδά, το τελευταίο μέλος που εισήλθε στην επιτροπή Εθνικών ομάδων, αναλαμβάνοντας μάλιστα και αρχηγός αποστολής της Εθνικής στην Σμύρνη για τον δεύτερο αγώνα κόντρα στην Τουρκία.

Όταν αναλάβετε την Εθνική τι είναι αυτό που σας ζήτησε η ΟΧΕ;
«Ο στόχος ήταν και είναι οι Μεσογειακοί αγώνες του Βόλου το 2013, αλλά επίσης μου ζήτησε να βάλω τις σωστές βάσεις στο άθλημα από τις μικρές ηλικίες. Θέλουν να φτιάξουμε δυνατές ομάδες κορασίδων, Νεανίδων Α’ και Β’. Ο κ. Χατζηιωάννου ήξερε πως το είχα ξανακάνει στο παρελθόν για αυτό και με επέλεξε. Δεν μπορεί ωστόσο ένας μόνο προπονητής να κάνει δουλειά πρέπει να δουλέψει όλο το σύστημα. Πρέπει η δουλειά να ξεκινήσει πρώτα από τα σωματεία. Στην Σερβία η υποδομή στηριζόταν σε 28 προπονητές. Στο τέλος αυτοί που πήραν τους τίτλους -μεταξύ αυτών και εγώ το 1991- ήταν μόλις τρεις. Αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Υπάρχουν έξι βήματα».

«Δεν ήξερα ότι το πρωτάθλημα τελειώνει 14 Μαρτίου»

Η ΟΧΕ βοηθάει προς σε αυτή την κατεύθυνση; Το πρωτάθλημα τελείωσε 14 Μαρτίου, γιατί δεν αντιδράσατε;
«Δεν ήξερα ότι θα τελειώσει 14 Μαρτίου. Πολύ δε περισσότερο δεν φανταζόμουν πως οι ομάδες θα σταματούσαν την προπόνηση. Και στην Σερβία για οικονομικούς λόγους συνέβη αυτό δύο φορές, αλλά οι ομάδες προπονούνταν, έκαναν φιλικά, γενικά κρατούσαν το ρυθμό. Εδώ τίποτα. Αυτό που προσπαθούμε είναι δύο φορές την εβδομάδα οι διεθνείς να κάνουν προπόνηση με τον Καρακεχαγιά στην Μίκρα. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το θέμα είναι σοβαρό».

Τι πρέπει να αλλάξει στο πρωτάθλημα προς όφελος της Εθνικής. Συμφωνείτε με τις τέσσερις ξένες;
«Δεν γίνεται το πρωτάθλημα να τελειώνει τόσο νωρίς χωρίς να έχουν αγώνες στα πόδια τους οι μισές και παραπάνω ομάδες για 2-3 μήνες. Το σύστημα θα ήταν προτιμότερο να γίνει όπως αυτό των ανδρών, να έχει πλέι- οφ και πλέι- αουτ. Οσο για τις ξένες χρειαζόμαστε καλές, όχι πολλές. Για την Εθνική ομάδα οι τέσσερις είναι καλός αριθμός, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι το σύστημα. Στη Γαλλία έχουν πολλές ξένες, αλλά οι εθνικές τους ομάδες είναι πρώτες στον κόσμο».

«Η προετοιμασία μας ήταν ελλιπής. Η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη από την Τουρκία»


Γιατί η ομάδα παρουσίασε αυτή την εικόνα με την Τουρκία; Αρκούσε η προετοιμασία; Τα 13 γκολ διαφοράς που χάσαμε εντός έδρας είναι μικρή διαφορά δυναμικότητας όπως την χαρακτηρίσατε;
«Στο πρώτο ημίχρονο πήγαμε καλά, στο δεύτερο σίγουρα όχι. Κάναμε 8 ημέρες προετοιμασία. Η Τουρκία έκανε 20 ημέρες και έκανε τουρ στην Ευρώπη παίζοντας φιλικά.
Η Τουρκία έχει 120 παιχνίδια στα πόδια της με την ίδια ομάδα, που είναι πέντε χρόνια μαζί. Όλα αυτά μετράνε. Η προετοιμασία που κάναμε ήταν ελειπής. Οι 8 ημέρες είναι πολύ λίγες χρειαζόμαστε πριν από κάθε ματς τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Oσο για την διαφορά δυναμικότητας και την δήλωση μου έχω να πω πως στο μέλλον θα είμαστε καλύτεροι και από την Τουρκία και από πολλές άλλες ομάδες. Η ψυχολογία της ομάδας πρέπει να ανεβαίνει και προς σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα. Στο δεύτερο ματς έπεσαν τα φώτα και χάσαμε το ρυθμό μας».



Στις κλήσεις σας υπάρχουν συνεχώς νέα πρόσωπα. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην συνοχή της ομάδας;
«Εχουμε ένα κορμό 16 παικτριών με μέσο όρο 22,6 ετών και μέσο όρο ύψους 1,78 μ. Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ερχονται και άλλα κορίτσια από πίσω με 1,82 μ. ύψος μέσο όρο. Στην αρχή κάλεσα αρκετές παίκτριες για να τις δω και να τις δώσω ευκαιρίες και τώρα σιγά σιγά καταλήγουμε σε ένα κορμό. Ακόμα δεν έχει τελείωση αυτή η διαδικασία, αλλά είμαστε προς το τέλος. Οι δάσκαλοι μου, μου έχουν μάθει πως η μεγαλύτερη από την μικρότερη αθλήτρια μέσα σε μια Εθνική δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 χρόνια, ώστε να έχεις συνεχή ροή ταλέντων».

Εχει την πολυτέλεια η Εθνική ομάδα να μην έχει στο ρόστερ της παίκτρια σαν την Καζάκη;
«Στεκόμαστε συνέχεια σε πρόσωπα και αυτό δεν είναι σωστό. Η ομάδα είναι πάνω από όλους. Η μη κλήση της ήταν μια προσωπική μου απόφαση για αγωνιστικούς λόγους. Είναι θέμα ατομικής τεχνικής και τακτικής. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακληθεί στην Εθνική ομάδα. Κρίνεται όπως όλες οι παίκτριες».

Ο διευθυντής της Ορμής κ. Κόγκας ζήτησε την παραίτηση σας;
«Ο κύριος Κόγκας έχει την άποψη του. Εγω κάνω αυτό που πρέπει. Ηρθα εδώ για να βοηθήσω».

Είπατε πως χρειάζονται 4-5 χρόνια για να χτιστεί αυτή η ομάδα. Μήπως είναι λίγα από την στιγμή που κάποιες αθλήτριες στερούνται βασικών αγωνιστικών ζητημάτων;
«4-5 χρόνια είναι αρκετά για να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα. Αυτό ισχύει για όλες τις Εθνικές. Πιστεύω πολύ στην ομάδα κορασίδων και τη Νεανίδων και μπορούν να προκριθούν σε τελικές φάσεις. Λένε όλοι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ταλέντα, όλες είναι κοντές. Αυτό είναι ψέμα»

«Παίρνει διαβατήριο η Σαϊντοβα»

Υπάρχουν στο μυαλό σας οι ελληνοποιήσεις και αν ναι σε ποιες θέσεις υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη;
«Μέχρι δύο ελληνοποιήσεις δεν είναι πρόβλημα παραπάνω θα είναι. Υπάρχει πρόβλημα στο δεξί ίντερ και στη θέση του τερματοφύλακα. Δεν μεμψημιρώ δουλεύουμε με ότι έχουμε και έρχονται παίκτριες από κάτω. Η Σαϊντοβα ωστόσο θα πάρει σύντομα ελληνικό διαβατήριο και είναι στα πλάνα μου. Νομίζω πως στη θέση του τερματοφύλακα η ελληνοποίηση την δεδομένη στιγμή είναι απαραίτητη. Είναι πολύ έμπειρη και μπορεί να καθοδηγήσει και να μάθει τις νεότερες που έρχονται από κάτω, όπως οι Ρούλα Κοτσαμποικίδου και Βαρβάρα Παρασκευαίδου».

«Αυτό είναι το σύστημα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η Τσάκαλου είναι τόσο μεγάλο ταλέντο, που πρέπει να επιληφθεί το κράτος».

2 comments

Anonymous said...

Είναι τραγικό άνθρωπος σε αυτή την ηλικία να κάνει ότι του λένε για το μεροκάματο. Μόνο προπονητής δεν είναι. Καλύτερα να φύγει, έχει τελειώσει... Και δεν έδειξε και τίποτα στην Ελλάδα. Απαλλάξτε τον, απαλλάξτε και το ελληνικό χάντμπολ από τους αποτυχημένους.
(άκου δεν ήξερε, δεν είδε...)

Anonymous said...

Αμα δεν ηξερες οτι το πρωταθλημα ληγει το Μαρτιο μαλλον εχει παρελθει η δικη σου ημερομηνια ληξεως!! Ο συνεργατης σου ο ψηλος δε στο ειχε πει κε Πενιαβιτς?
Και αν μας λες οτι με 5 ημερες παραπανω προετοιμασια θα πηγαινες καλυτερα, ζητω που καηκαμε....
Εκει στην ΟΧΕ μαζεψτε τον λιγο. Δεν μπορει να λεει τετοια ο εθνικος προποηνητης των Γυναικων