ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΛΗΡΩΣΗ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΛΗΡΩΣΗ


Με Μαυροβούνιο και Ιταλία στα προκριματικά του Παγκοσμίου του 2011 η Ελλάδα

Η κλήρωση θα μπορούσε να ήταν λίγο χειρότερη ή λίγο καλύτερη. Λίγη σημασία έχει, εξάλλου με οποιαδήποτε αντιπάλους σε αυτή την προκριματική σειρά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2011, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προκριθεί. Οφείλει να το κάνει αν θέλει να ξεφύγει από την μετριότητα των τελευταίων χρόνων και να εξαντλήσει τις πιθανότητες να βρεθεί μετά από έξι χρόνια σε μια μεγάλη διοργάνωση. Η κληρωτίδα της Βιέννης έφερε την Εθνική ανδρών αντιμέτωπη στον 5ο όμιλο με αντιπάλους το Μαυροβούνιο και την Ιταλία με την «σκουάντρα ατζούρα» βάσει κλήρωσης να έχει πρώτη το δικαίωμα να τον διοργανώσει (11-17 Ιανουαρίου) και μάλλον θα το κάνει, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι θα τον αφήσει για το Μαυροβούνιο (έχει 2ο το δικαίωμα να τον διοργανώσει) με το οποίο έχει άριστες σχέσεις. Η σειρά των αγώνων θα είναι η ακόλουθη: Μαυροβούνιο- Ελλάδα, Μαυροβούνιο -Ιταλία και Ελλάδα- Ιταλία με τον πρώτο του ομίλου να προκρίνεται στα πλέι- οφ του Ιουνίου (12/13 και 19/20). Η Ελλάδα υπάρχει η περίπτωση να ζητήσει από τις άλλες δύο χώρες να γίνουν τα ματς με σύστημα έδρα- έδρα, κάτι που όμως δεν έχει πολλές ελπίδες να συμβεί. Αγωνιστικά η Εθνική είναι σαφές πως έχει του... χεριού της την Ιταλία, αλλά πρέπει να προσέξει το επικίνδυνο Μαυροβούνιο, που όμως δεν βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που το ταλανίζουν. Συγκεκριμένα από τότε (μετά το Εuro 2008) που έφυγε από την Εθνική ο πατέρας του Μίλος Μιλόσεβιτς, πρώην παίκτης του Δούκα και ανέλαβε ο Πόποβιτς, πολλοί παίκτες (Τζούρκοβιτς, Τζουκάνοβιτς, Ντομπρόκοβιτς, Μουράτοβιτς) σταμάτησαν να έρχονται στην Εθνική, αφού είχαν προστριβές μαζί του. Η κατάσταση είναι στα χέρια του νέου προέδρου της ομοσπονδίας Ιβάνοβιτς, ο οποίος θα αποφασίσει για την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας ή όχι.
Oι άλλοι όμιλοι είναι: 1ος: Λευκορωσία, Ελβετία, Κύπρος, Νησιά Φερόα, 2ος: Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Φινλανδία, Μεγ. Βρετανία, 3ος: Σλοβακία, Ισραήλ, Βουλγαρία, 4ος:Ολλανδία, Εσθονία, Βέλγιο, 6ος: Πορτογαλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, 7ος: ΠΓΔΜ, Λιθουανία, Τουρκία. «Το ελληνικό χάντμπολ χρειάζεται μια επιτυχία. Θα πρέπει με υπερπροσπάθεια δική μας και των παικτών να φτάσουμε στην πρόκριση στα πλέι οφ. Το Μαυροβούνιο είναι πολύ πιο δυνατή ομάδα από την Ιταλία», σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Μάντζος, ενώ ο συνεργάτης του Παναγιώτης Ιατρούδης τόνισε: «Εφόσον η Ιταλία αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κλήρωσης που αφορά την έδρα, τότε η μάχη θα περιοριστεί μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, που είναι ισοδύναμες. Πιστεύω πως προκριθούμε και η Ιταλία έχει αποδειχθεί η τυχερή μας χώρα μετά το γκολ του Μαστορογιάννη στους Μεσογειακούς στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα».

Ο ΜΑΡΚΟ ΝΤΟΜΠΡΟΚΟΒΙΤΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Εσωτερικά προβλήματα»

Στο παρελθόν αρκετοί Μαυροβούνιοι διεθνείς έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, όπως ο Μίλος Μιλόσεβιτς (Δούκας), ο Ιγκόρ Μπάκιτς (ΠΑΟΚ), αλλά αυτός που ήρθε και στέριωσε για τα καλά είναι ο Μάρκο Ντομπρόκοβιτς. Ο Μαυροβούνιος δεξιός εξτρέμ θα αγωνιστεί για 4η χρονιά φέτος στην πατρίδα μας με την φανέλα του Φιλίππου Βέροιας μετά από τρία χρόνια στον Πανελλήνιο. Ο 33χρονος είναι άριστος γνώστης της Εθνικής Μαυροβουνίου της οποίας υπήρξε μέλος στο ΕURO 2008 και τονίζει πως η Ελλάδα έχει το προβάδισμα. «Ο όμιλος είναι καλός για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αν παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές της θα προκριθεί. Το Μαυροβούνιο τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε κάνει κάποια σπουδαία διάκριση. Υπάρχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Το παιχνίδι με την Ελλάδα κυρίως θα εξαρτηθεί από την απόδοση του τερματοφύλακα Γκόραν Στογιάνοβιτς που είναι το βαρόμετρο της ομάδας», σχολίασε ο Ντομπρόκοβιτς.

MΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ποιοτική ομάδα
Μόλις τρία χρόνια και κάτι ημέρες έχουν περάσει από την ανεξαρτητοποίηση του Μαυρουβουνίου και παρόλα αυτά πρόλαβε να πάρει μέρος σε τελική φάση διοργάνωσης, κάτι που αποδεικνύει το επίπεδο όπου βρίσκεται. Συγκεκριμένα ήταν το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Νορβηγίας το 2008 όπου είχε πολύ καλή παρουσία, καταλαμβάνοντας την 12η θέση. Ετσι και αλλιώς δεν είναι δυνατό να μην έχει αθλητική παιδεία στο χάντμπολ, μιας και προέρχεται από την μεγάλη Γιουγκοσλαβική σχολή. Μάλιστα λόγω συνθηκών, των ομάδων (Μπούντουτσνοστ, Λόβτσεν, Μούσκι Μπέρανε) και του υλικού που διαθέτει, το Μαυροβούνιο έχει αναπτύξει περισσότερο το χάντμπολ και το πόλο (πρωταθλήτρια Ευρώπης) από τα ομαδικά αθλήματα. Πέρσι στα προκριματικά του Εuro 2010 έπεσε στον 1ο όμιλο του «θανάτου» με Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία και παρόλα αυτά πάλεψε την πρόκριση μέχρι το τέλος καταλαμβάνοντας την 3η θέση με 8 βαθμούς (4 νίκες και 4 ήττες), επικρατώντας δις των Ρουμανία και Τουρκία.

ΙΤΑΛΙΑ
Θέλει αλλά δεν μπορεί
Τα τελευταία χρόνια κάνει φιλότιμες προσπάθειες να αναπτύξει το άθλημα του χάντμπολ, αλλά ακόμα δεν τα έχει καταφέρει. Η αλήθεια είναι πως το θυμήθηκε λίγο αργά και τώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να φτάσει στο σημείο να κοντράρει στα ίσια παραδοσιακές ομάδες του αθλήματος. Εχει μια συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1997, όπου κατέλαβε την 18η θέση, ενώ την επόμενη χρονιά διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου και ήταν 11η. Και στις δύο περιπτώσεις προπονητής ήταν ο Κροάτης Λίνο Τσέρβαρ, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι. Πέρσι στα προκριματικά του EURO 2010 ;ήταν στον 2ο όμιλο με αντιπάλους Ρωσία, Σερβία, Βοσνία, Ελβετία και Νησιά Φερόε. Κατάφερε και πήρε μόλις 5 βαθμούς (2 νίκες, 1 ισοπαλία και 7 ήττες), που αντιστοιχούν σε δύο νίκες επί των Νήσων Φερόε (30-23 εντός, 22-28 εκτός) και μια ισοπαλία (25-25) με την Βοσνία εντός έδρας. Αξέχαστη πάντως θα τους μείνει η ταπεινωτική ήττα με 48-24 από την Σερβία στο Νις τον Νοέμβριο, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαφορές σε αυτό το επίπεδο!

3 comments

Anonymous said...

tha ithela na akousw kai ton rigana na leei kati...nikola min masas tarama alipse ton sto pswmi...
kai den exw katalavei akoma thes na psareueis i na trws psaria???

Anonymous said...

mou aresei pou to blog prwta prepei na egrinei ta sxolia kai meta na ginoun dimosieusi.kKwsta tha sas protina gia to kalo tou blog 2 luseis.i mia einai na min uparxoun sxolia na katargithoun dld.i alli einai na eiste poio prosektikos sto ti grafei o kathenas.exoune merikoi piasei ena paidi kai ton thavoun.etsi tha pame mprosta to handball???o riganas o glousidis kai alla paidia tis ilikia tous einai to mellon tis elladas den mporw na katalavw giati merikoi tous upovivazoun.as koitaksei o kathenas ta dika tou xalia kai as afisei tous allous.

Anonymous said...

poios gloysidis re file
mallon fantasmata vlepeis kai soy proteino na pas na to koitakseis